7 z 9
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Proces tworzenia wybornej nalewki jest dość długi, smakiem...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/ef/1a/6304c1944df7a_o_large.jpg)
fot. pixabay.com/Migawka
Jarzębina i jej niezwykłe owoce. Jeszcze są widoczne, będzie pokarm dla ptaków lub baza do przetworów. Oto właściwości jarzębiny
Nalewka z jarzębiny
Proces tworzenia wybornej nalewki jest dość długi, smakiem będziemy się cieszyć dopiero w kolejnym sezonie. Podobnie jak w przypadku soku z jarzębiny, należy najpierw zamrozić 1 kg owoców. Po dobie sparzamy kuleczki, przekładamy do słoja lub butelki i zalewamy litrem spirytusu. Naczynie odstawiamy na minimum 3 miesiące. Po tym czasie zlewamy nalew, następnie łączymy go z niecałym litrem wody z cukrem. Ilość słodzika zależy od preferencji. Mieszankę znów odstawiamy na minimum miesiąc. Filtrujemy i rozlewamy do butelek, które powinny odstać w zacienionym miejscu ok. 4-5 miesięcy.