Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Tłuste ryby morskie to źródło najbardziej wartościowych form...
fot. bondd/123RF

Jak przygotować zdrowe jedzenie? 10 kuchennych błędów i sposoby, by ich unikać

Smażenie tłustych ryb morskich

Tłuste ryby morskie to źródło najbardziej wartościowych form niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Z tego powodu zaleca się, by po łososia, makrelę, dorsza, pstrąga tęczowego czy śledzie sięgać 1-2 razy w tygodniu. Nie należy jednak smażyć ich w zwyczajowy sposób na patelni, bo wysoka temperatura powoduje rozkład cennych związków. Lepszym rozwiązaniem jest ich wstępne podsmażenie – następnie można dusić je w sosie (własnym lub dodanym) albo dopiekać. Używanie piekarnika może również całkiem zastąpić obróbkę termiczną na patelni. Dania z tłustych ryb dobrze jest też przyrządzać na parze.

Zobacz również

Pięciomiesięczne dziecko z urazem głowy trafiło do głogowskiego szpitala

Pięciomiesięczne dziecko z urazem głowy trafiło do głogowskiego szpitala

Elvis wrócił do „Chłopaków do wzięcia”! Mocno się zmienił po tylu latach?

HIT DNIA
Elvis wrócił do „Chłopaków do wzięcia”! Mocno się zmienił po tylu latach?

Polecamy

Trzy Polki na podium w turnieju Grand Slam w Duszanbe. Igrzyska coraz bliżej!

Trzy Polki na podium w turnieju Grand Slam w Duszanbe. Igrzyska coraz bliżej!

Ostatnia szansa kajakarzy na wywalczenie biletu do Paryża. Kto wystartuje w Szeged?

Ostatnia szansa kajakarzy na wywalczenie biletu do Paryża. Kto wystartuje w Szeged?

Pościg za pijanym kierowcą, który spowodował wypadek i uciekł z miejsca zdarzenia

Pościg za pijanym kierowcą, który spowodował wypadek i uciekł z miejsca zdarzenia