Im się udało. Sushi To Go - dobra jakość, przystępna cena

Agata Sawczenko asawczenko@poranny.pl tel. 85 748 96 59
Im się udało. Sushi To Go - dobra jakość, przystępna cenaKamil Młynarczuk wiele nauczył się w Londynie. Dziś wykorzystuje ją w Białymstoku.
Im się udało. Sushi To Go - dobra jakość, przystępna cenaKamil Młynarczuk wiele nauczył się w Londynie. Dziś wykorzystuje ją w Białymstoku. Andrzej Zgiet
Dobra jakość, ale i przystępna cena – ten cel udało się osiągnąć Kamilowi Młynarczukowi, właścicielowi Sushi To Go. Nie szukał lokalu w ścisłym centrum, sam zajmuje się przygotowaniem potraw i stawia przede wszystkim na dowóz. Tak oszczędza, a z nim jego klienci.

Kamil Młynarczuk studiował informatykę i grał w piłkę nożną. Niestety, kontuzja kolana przekreśliła marzenia o dalszej karierze sportowej.
– Co prawda zawsze swoje plany życiowe wiązałem z Białymstokiem, ale wtedy postanowiłem wyjechać za granicę: zdobyć doświadczenie i pieniądze na start – mówi.
Pojechał do Londynu. Tam zaczął pracować w wielkim, angielsko-japońskim przedsiębiorstwie produkującym gotowe zestawy sushi, które trafiały potem m.in. do supermarketów.
– Gotowe zestawy są bardzo  popularne w Londynie. I tam technologia zrobienia sushi jest całkowicie inna niż technologia w restauracji – mówi pan Kamil.

W Londynie zaczął karierę od zwykłego, szeregowego pracownika. Sześć lat później był już kierownikiem zmiany. Ale na tym nie skończyła się jego kariera.
  – Poczułem, że sushi to moja pasja – uśmiecha się. I opowiada, jak nauczył się je robić:  – Miałem okazję obcować z ludźmi z  Japonii, dla których gotowanie ryżu to misterium, religia. Szkoliłem się też w kierunku restauracyjnym. Poznałem Japończyka, sushimastera, który i otwierał pierwszą restaurację sushi w Warszawie, który od 20 lat pracował w centrum Londynu w bardzo znanej restauracji sushi. I on mi opowiedział, jak otwierać i jak prowadzić restaurację sushi.
Bo w końcu pan Kamil postanowił tę wiedzę, którą zdobył na Wyspach, zacząć wykorzystywać w Białymstoku.
– Oczywiście chciałem otworzyć restaurację sushi – mówi. – No ale każdy wie, że nie warto powielać pomysłów innych. A że barów sushi było już w Białymstoku kilka, postanowiłem wszystko zrobić po swojemu.

Przede wszystkim chciał, by sushi przestało się białostoczanom kojarzyć z czymś bardzo drogim i ekskluzywnym.
–Chciałem, żeby każdego było na nie stać. Ale oczywiście nie mogłem zrezygnować z dobrej jakości – mówi właściciel Sushi To Go.

Postanowił więc oszczędzać na innych rzeczach. Zrezygnował z pomysłu wynajęcia lokalu w ścisłym centrum. Sam przygotowywał sushi. No i na początku  serwował je tylko na wynos.
– To znacznie obniżyło koszty mojej działalności. A dzięki temu mogłem obniżyć cenę mojego sushi – tłumaczy.
Po kilku miesiącach, gdy przenosił się do innego lokalu, postanowił jednak udostępnić jego część gościom. – Uznałem, że jednak miło będzie gościć naszych klientów u nas – przyznaje.
I nie ma wątpliwości, że ta decyzja wpłynęła na rozwój firmy. Bo teraz już nie tylko dostarcza zestawy sushi do domów i firm, każdy też może przyjść i wybrać coś z gotowych zestawów, albo zamówić coś na miejscu.
Pan Kamil współpracuje też z firmami, przygotowuje sushi na większe imprezy.
– I planuję rozwinąć catering jeszcze bardziej – zdradza.
Ma też mnóstwo innych planów – na przykład wprowadzić stoły sushi jako alternatywę dla weselnych wiejskich stołów. Opowiadał już o tym nawet na targach ślubnych.

Rady dla początkujących:

Wyznacz sobie ambitny cel i uparcie do niego dąż – mimo napotkanych przeciwności.
Pukaj do drzwi urzędników, proś o pomoc.
Zastanów się, co umiesz, co lubisz, na czym się znasz. I zacznij to robić. 
Dbaj o jakość swoich produktów i usług. To najbardziej liczy się na rynku.

Komu się udało   w biznesie?
Im się udało – to cykl, w którym prezentujemy ciekawych ludzi, którzy zdecydowali się na własną działalność i osiągnęli sukces. Kontakt: tel. 85 748 96 59, e-mail: asawczenko@poranny.pl

Wideo

Komentarze 15

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

M
Marlena

Pyszne sushi. Zamawiam regularnie i jestem zadowolona za każdym razem. Sushi, obsługa, dowóz - wszystko na najwyższym poziomie. Polecam :)

g
gieras

nie chce nic mówić, ale każdy kto tutaj jest przedstawiany za kilka miesięcy znika z rynku....

K
Konsumentka

Jadłam wielokrotnie. Jestem zadowolona :) pyszne i świerze :)

L
Londynczyk

Czytajac ten artykul ubawilem sie przednio:) Jak to wszystko ladnie ,pieknie a przeciez Pan Kamil M. pracowal w Anglii tylko w pakowni a o zadnym wspominanym kierowniku zmiany nie bylo mowy ha ha a pozniej rzekomo mial wyjechac na kontrakt do Rosjii  a tu jednak wyladowal w Bialymstoku he he dobre,a na temat tego jego sushi to sie nie wypowiadam bo tej biegunki po skosztowaniu "sushi"!!! to do konca zycia nie zapomne,fuj nie polecam,have a nice day:)

A
Aneta

"Dobra jakość, ale i przystępna cena" - tak było jakiś czas temu :)

Teraz została jakość, a z cenami to ostatnimi czasu przesadzili konkretnie.

Rozumiem podwyżkę o kilka zł ale nie zestaw np. w tempurze z 38,90 na 60,30 to konkretna przesada!

Myślę, że przez swoją pazerność stracą sporo klientów, ja na pewno wybiorę Tanosii lub Futu Sushi bo za taką samą cenę mogę zjeść w ładnym i przyjemnym lokalu.

m
mala mi

przykro mi ze Pan tak sadzi:(pracowalam z Panem Kamilem w tej samej firmie w Anglii i uwazam ze to jest kompetetna osoba na wlasciwym stanowisku.Pojecie o sushi to Kamil ma napewno ma
wieksze niz Pan o robieniu jajecznicy:)bo poziom wiedzy w tej pracy byl bardzo wysoki zapewniam Panie Londynczyku:))pozdrawiam Kamil i trzymam kciuki za Ciebie i Twoja firme

a
abc

rewelacyjne sushi! 

m
mala

Już nie mrożone, przygotowywane na świeżo, perfekcyjnie i z sercem :)
Sama kiedyś nie jadałam a wręcz nie lubiłam sushi, odkąd spróbowałam serwowanych przez Sushi To Go rolek mmm... niebo w gębie :) Ale polecam przede wszystkim zestawy obiadowe... Łosoś w sosie teriyaki pyszności!!
 

y
yyyy

Smaczne, jednak rozklejające się polecam koku. A Sushi to go musi jeszcze trochę popracować nad warsztatem.
 

p
ppppppp

gratulejszons
 

z
zzz

i morożone :) nie wiem jak jest teraz, ale kiedyś mieliśmy wątpliwą przyjemność spróbowania Sushi To Go i muszę przyznać, że z sushi miało to niewiele wspólnego. mam nadzieję, że teraz jest lepiej i życzę powodzenia :)

M
Magda:)

Wielokrotnie zamawiałam tam sushi i przyznaję, że jest pyszne. Dodatkowo, co nie zdarza się w każdym lokalu, dostajemy prócz standardowego wasabi, sosu sojowego i marynowanego imbiru, także ogórek, kiełki oraz rzodkiew. Ceny sa bardzo przystępne, a futomaki z łososiem w tempurze po prostu pyszne. Zawsze i wszędzie polecam! :)

m
mishra

Sushi z mrozonej ryby zart! nie jakosc tylko jakos. Jak ktos dobre sushi to tego nie zje ja zamowilem raz ugryzlem wyrzucilem. 
jak chcecie dobre sushi to Tanoshii , w bialym nie ma lepszego , lepiej zamiast 2 razy zjesc sushi to frost raz zjesc w tanoshii
 

K
Kris

ktos jadał tam?poproszę o opinie....

r
radko

tak miałem okazję spróbować polecam ;) Galeria Antoniuk !

Dodaj ogłoszenie