Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gwiazda ogrodowych imprez

(now)
Inaczej musimy postępować, gdy chcemy by potrawa była mocno wysmażona, chrupiąca. Inaczej, kiedy ma być delikatna, wręcz rozpływająca się w ustach
Inaczej musimy postępować, gdy chcemy by potrawa była mocno wysmażona, chrupiąca. Inaczej, kiedy ma być delikatna, wręcz rozpływająca się w ustach Fot. sxc.hu
Przy grillu miło spędzamy czas. A przy okazji można przygotować kilka pysznych - i zdrowych - potraw. Zresztą urządzenie to przydaje się także w czasie wakacyjnych podróży. Dzięki niemu można błyskawicznie przyrządzić smaczne dania. Wystarczy ruszt, dmuchawa do rozpalania grilla, podpałka, węgiel drzewny, brykiet, odpowiednie sztućce i szpikulec do kiełbasek.

Grill i akcesoria: ceny

Grill i akcesoria: ceny

- grill prostokątny z drewnianymi półkami - ok. 550 zł (128,5 x 56 x 93,5 cm);
- grill betonowy z chromowanym rusztem - ok. 400 zł (zestaw do samodzielnego montażu);
- grill kulisty z blachy stalowej z przesłonami wentylacyjnymi i pojemnikiem na tłuszcz - ok. 230 zł (śr. 55 cm, wys. 95 cm);
- grill prostokątny z metalowymi półkami - ok. 380 zł (130 x 60 x 92 cm);
- grill gazowy - ok. 900 zł (moc 8,2 kW + 2,3 kW, podwójny żeliwny palnik z regulacją mocy, który umożliwia niezależne grillowanie na połowie lub całym ruszcie, wyposażony w piezozapalnik, 2 półki, wbudowaną kuchenkę);
- grill elektryczny - ok. 140 zł (45 x 25 cm, misa i owiewka ze stali nierdzewnej, ruszt ze stali chromowanej o regulowanej wysokości, termostat do płynnej regulacji temperatury, taca na tłuszcz, dolna półka);
- opiekacz węglowy typu "lokomotywa" - od ok. 500 zł (107 x 52 x 109 cm);
- ruszt do grilla - od 40 zł (58 x 30 cm);
- szpikulec do kiełbasek - ok. 9 zł/szt.;

Na większych działkach godne polecenia są duże (np. betonowe), stacjonarne urządzenia wyglądem przypominające kominek.
- Najlżejsze a dodatkowo tanie są grille wykonane z emaliowanej, stalowej blachy - mówi Mirosław Zawalich, ekspert działu ogród w firmie Praktiker. - Sprawdzają się bardzo dobrze zwłaszcza podczas wyjazdów wakacyjnych, plenerowych pikników a także w bardzo małych ogrodach. Po posiłku można je bardzo szybko złożyć i schować np. w garażu. W ten sposób nie zajmą miejsca w ogrodzie i nie zniszczą się pod wpływem pogody.

Zdecydowanie bardziej trwałe są grille żeliwne. Ich minusem jest jednak to, że ważą zdecydowanie więcej i są nieco droższe. Ale ciężkie, znaczy stabilne. A ich przesuwanie będzie łatwiejsze, jeśli wybierzemy model z kółkami. Żeliwne ruszty mają też inną cenną zaletę: równomiernie się nagrzewają i długo trzymają ciepło.

Jak nie węgiel, to co?

Ale do zorganizowania garden-party sam grill nie wystarczy. Potrzebny jest też opał. Większość modeli jest opalana węglem drzewnym lub brykietami. Kupując węgiel, warto zwrócić uwagę na jego wielkość. Większe kawałki łatwiej się rozżarzają i mają dłuższy czas spalania.
Z kolei brykiet - choć wygodny w użyciu i szybko się rozpala - da mniej aromatyczny dym niż węgiel. Żeby rozniecić ogień, niezbędna jest też podpałka, płynna lub stała parafinowa.

Jeśli jednak nie lubimy brudzić się, możemy wybrać grill elektryczny lub gazowy.
- Są łatwe w obsłudze, a przy tym przyjazne środowisku - wyjaśnia Zawalich. - Przyrządzone dzięki nim potrawy są smaczne a zarazem zdrowe. Urządzenia te nie dymią. Można przy ich pomocy grillować nawet na balkonie.

Miejsce na grill

Do rozwiązania pozostaje jeszcze kwestia wyboru lokalizacji i urządzenia naszej ogrodowej jadalni.

- Miejsce na grilla powinno znajdować się wystarczająco blisko domu - radzi specjalista od urządzania ogrodów. - Ułatwi to ewentualne donoszenie naczyń czy sztućców. Przy tym musi być na tyle daleko, aby dym nie dostawał się do pomieszczeń. Ze względu na ryzyko ewentualnego pożaru, zwłaszcza podczas rozpalania węgla drzewnego, ważne jest, aby grilla nie lokalizować w pobliżu drzew lub innych, łatwopalnych materiałów.

Najbezpieczniej ustawić grill należy ustawić na równej i stabilnej powierzchni, np. na posadzce bądź nawierzchni z płyty czy kostki. Trzeba brać też pod uwagękierunek i siłę wiatru. Urządzenie powinno stać w takim miejscu, aby dym omijał taras czy okna. Dodatkowo kącik grillowy powinien być w miarę zaciszny, ale nie całkowicie osłonięty od wiatru. Lekkie podmuchy wiatru sprawią, ze podpałka szybciej i łatwiej się rozpali.

Jeśli węgiel wolno się zajmuje, zawsze możemy użyć np. dmuchawy z poręcznym, drewnianym uchwytem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny