W kolejnym tomie kulinarnej serii Robert Makłowicz i Piotr Bikont proponują nam smakowite przygody z grzybami.
- W porównaniu ze światem zachodnim Polacy zbierają wyjątkowo dużo gatunków i wiedzą, co z nimi zrobić - zauważają smakosze. - Grzyby są jedną z cech polskiej kuchni, dlatego też postanowiliśmy im poświęcić cały osobny rozdział.
Czytelnicy znajdą przepisy na potrawy z pieczarkami i boczniakami, ale przede wszystkim z grzybami leśnymi: prawdziwkami, podgrzybkami, maślakami, kurkami, rydzami, kaniami, gąskami i smardzami.
Robert Makłowicz przyznaje, że grzyby uwielbia i zjada je także na surowo, na przykład pieczarki pokropione tylko oliwą.
- Teraz, dzięki mrożonkom, nie ma kłopotów z dostępem do różnych gatunków grzybów przez cały rok - mówi smakosz. -Amatorom, którzy wezmą na warsztat nasze przepisy, radzę nie przegapić dania o nazwie carpaccio z maślaków. Jest po prostu kapitalne. I jeszcze zapiekanka z prawdziwków - superprzepis, który sam wymyśliłem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!