Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Grzanki jaśniepańskie na imprezę. Wypróbuj przepis z serem i szynką jak z PRL-u. Popularny korzeń dodaje ostrego smaku

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowe grzanki jaśniepańskie w PRL-u to przysmak używający plastry sera żółtego i wędliny. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania grzanek jaśniepańskich.
Domowe grzanki jaśniepańskie w PRL-u to przysmak używający plastry sera żółtego i wędliny. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania grzanek jaśniepańskich. Anna Daniluk
Intrygująca nazwa grzanek jaśniepańskich najprawdopodobniej związana jest z użyciem wędliny i żółtego sera. W latach 80.XX wieku trudno było dostać wędlinę, więc zrobienie grzanek uwzględniających szynkę lub baleron kojarzył się z powiewem luksusu i był oznaką dobrobytu. Obowiązkowo do grzanek podawano sos chrzanowy dla miłośników ostrych dodatków.

W skrócie

Grzanki jaśniepańskie są zainspirowane przepisem pochodzącym z książki „Obiady u Kowalskich” Jadwigi Kłossowskiej wydanej w 1984 roku. Autorka przepisu zachęcała, aby grzanki podawać razem z kieliszkiem czerwonego wina. W tym krótkim i prostym przepisie można zauważyć, w jaki sposób postrzegano spożycie mięsa i nabiału, który przypadał na czasy niedoborów na sklepowych półkach. Współcześnie przepis na grzanki z serem i szynką nie jest niczym nadzwyczajnym, jednak użycie sosu chrzanowego zamiast ketchupu będzie ciekawym urozmaiceniem. Poznaj przepis na grzanki z serem i szynką.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć etapy przygotowania grzanki jaśniepańskiej

Grzanki jaśniepańskie – prosty przepis na przyjęcie

Liczba porcji: dla 4-5 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 20 prostokątnych kromek (400 g) bułki,
  • 20 plasterków (150 g) szynki lub baleronu,
  • 20 plasterków (100 g) łagodnego sera żółtego np.: gouda, edamski, ementaler,
  • 20 łyżeczek ostrego sosu chrzanowego,
  • masło do smarowania,
  • 20 g posiekanej zielonej pietruszki.

Jak zrobić grzanki jaśniepańskie?

Przygotowanie:

  1. Kromki bułki należy posmarować masłem i następnie równo rozsmarować warstwę sosu chrzanowego.
  2. Następnie należy położyć plaster wędliny, żółtego sera i posypać posiekaną natką pietruszki.
  3. Grzanki z serem i szynką trzeba wstawić do nagrzanego piekarnika z funkcją grilla do 220° Celsjusza na 4 minuty.
  4. Gdy żółty ser się roztopi, grzanki są gotowe do podania.

W naszej galerii możecie zobaczyć etapy przygotowania grzanek jaśniepańskich

Grzanki z serem z patelni

Zamiast przygotowywać grzanki w piekarniku, zachęcamy do zrobienia ich na rozgrzanej patelni. Aby ser się roztopi,ł warto przykryć go pokrywką. Współcześnie można takie grzanki zrobić w opiekaczu do kanapek na bazie chleba tostowego. Szczególnie warto wybierać pełnoziarniste bochenki lub kromki pszennego chleba na zakwasie.

Domowe grzanki jaśniepańskie w PRL-u to przysmak używający plastry sera żółtego i wędliny. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania grzanek jaśniepańskich.

Grzanki jaśniepańskie na imprezę. Wypróbuj przepis z serem i...

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Grzanki jaśniepańskie na imprezę. Wypróbuj przepis z serem i szynką jak z PRL-u. Popularny korzeń dodaje ostrego smaku - Strona Kuchni

Wróć na poranny.pl Kurier Poranny