Grillowanie i dania z grilla - przepisy (zdjęcia)
Grillowany łosoś z balsamiczno-cebulową glazurą
(Świeże smaki z Anną Olson, od poniedziałku do piątku o 13:00 i 13:30)
Składniki:
* 2 łyżki oliwy z oliwek
* 2 duże cebule
* Prawie pełna szklanka sosu balsamicznego
* Sól i pieprz
* 2 gałązki świeżego rozmarynu
* 4 porcje łososia
* Oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oliwy z oliwek i dodaj posiekane cebule. Podsmażaj do zeszklenia. Przygotuj 1/3 szklanki sosu balsamicznego. Do podsmażanej cebuli dodaj najpierw połowę odlanej porcji i podgrzewaj do wchłonięcia a potem wlej resztę. Podsmażaj do zredukowania, przypraw i pozostaw.
2. Rozgrzej grilla. Resztę sosu balsamicznego zredukuj w małym garnuszku wraz z rozmarynem.
3. Łososia posmaruj oliwą z oliwek i przypraw. Grilluj 20-25 minut obracając rybę. Na ostatnie 5 minut posmaruj sosem balsamicznym z rozmarynem.
4. Ściągnij z grilla i podawaj z cebulką.