Mistrz grilla musi być też mistrzem zakupów, aby wybrać najlepsze i najświeższe składniki. Na ruszt można położyć wszystko – warzywa, owoce, ryby, owoce morza i oczywiście mięso! Warzywa i owoce powinny być twarde, żeby dobrze się grillowały i nie rozpadły. Mięso czerwone musi być naprawdę czerwone, o głębokiej i intensywnej barwie. Przy zakupie owoców morza i mięsa warto jest ufać swoim instynktom.
Marynowanie i pieczenie to najważniejszy etap, więc trzeba się dobrze przygotować. Sposobów na marynaty jest wiele, ale zawsze trzeba pamiętać o tym by mięso miało czas w niej poleżeć – minimum 3 godziny. Pozwoli to na połączenie smaków i aromatów oraz na wchłonięcie ich przez mięso. Jeżeli decydujecie się na wersję saute to przyprawiamy na chwilę przed wrzuceniem na ruszt. Dobrze jest też mięso posmarować, najlepiej olejem z orzeszków ziemnych – ma wyższą temperaturę pieczenia więc jest i zdrowszy i smaczniejszy. A jak już wrzucimy je na ruszt to przewracamy tylko jeden raz, bo inaczej będzie suche. Przed podaniem jeszcze jeden trick – należy je obficie skropić cytryną wtedy zyska więcej aromatu i będzie przepyszne!
Aby obejrzeć kilka sprawdzonych przepisów na grillowane smakołyki od szefów kuchni Polsat Food Network kliknij w zdjęcie!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?