Grillowanie i dania z grilla - przepisy (zdjęcia)

(adek)
Grillowany kurczak z mango i wędzoną papryką(Kulinarne podróże z Guyem Fierim, od poniedziałku do piątku o 19:00 i 19:30)Składniki:* 250 g pokrojonego mango* 70 g posiekanej kolendry* 3 łyżki mielonej, wędzonej papryki* 2 łyżki octu ryżowego* 4 zmiażdżone ząbki czosnku* 2 łyżki soku z cytryny* 1 łyżka oliwy z oliwek* 2 łyżeczki soli* 1 łyżeczka pieprzu* 1 kg pałek i udek z kurczakaSposób przygotowania:1. Mango, kolendrę, wędzoną paprykę, ocet ryżowy, czosnek, sok z cytryny i oliwę z oliwek zblenduj na gładką pastę. Przypraw solą i pieprzem do smaku.2. W połowie przygotowanej pasty obtocz kurczaka i marynuj przez 6 godzin w lodówce. Pozostałą część sosu przelej do małego garnuszka i podgrzewaj do zredukowania. Po 15 minutach ściągnij z gazu.3. Na rozgrzanego grilla przełóż kurczaka. Grilluj przez 20-25 minut obracając mięso, co 5 minut.4. Podawaj z sosem mango.
Grillowany kurczak z mango i wędzoną papryką(Kulinarne podróże z Guyem Fierim, od poniedziałku do piątku o 19:00 i 19:30)Składniki:* 250 g pokrojonego mango* 70 g posiekanej kolendry* 3 łyżki mielonej, wędzonej papryki* 2 łyżki octu ryżowego* 4 zmiażdżone ząbki czosnku* 2 łyżki soku z cytryny* 1 łyżka oliwy z oliwek* 2 łyżeczki soli* 1 łyżeczka pieprzu* 1 kg pałek i udek z kurczakaSposób przygotowania:1. Mango, kolendrę, wędzoną paprykę, ocet ryżowy, czosnek, sok z cytryny i oliwę z oliwek zblenduj na gładką pastę. Przypraw solą i pieprzem do smaku.2. W połowie przygotowanej pasty obtocz kurczaka i marynuj przez 6 godzin w lodówce. Pozostałą część sosu przelej do małego garnuszka i podgrzewaj do zredukowania. Po 15 minutach ściągnij z gazu.3. Na rozgrzanego grilla przełóż kurczaka. Grilluj przez 20-25 minut obracając mięso, co 5 minut.4. Podawaj z sosem mango. Polsat Food Network
Mięso z grilla, warzywa z grilla, ryba z grilla, kurczak z grilla, karkówka z grilla. Maj to czas, kiedy odświeżamy swoje zdolności w grillowaniu, ale warto też wypróbować klika nowych tricków. Warto wprowadzić małe lub większe zmiany w celu udoskonalenia swojej techniki, zadziwienia gości i stania się niekwestionowanym mistrzem rusztu!

Mistrz grilla musi być też mistrzem zakupów, aby wybrać najlepsze i najświeższe składniki. Na ruszt można położyć wszystko – warzywa, owoce, ryby, owoce morza i oczywiście mięso! Warzywa i owoce powinny być twarde, żeby dobrze się grillowały i nie rozpadły. Mięso czerwone musi być naprawdę czerwone, o głębokiej i intensywnej barwie. Przy zakupie owoców morza i mięsa warto jest ufać swoim instynktom.

Marynowanie i pieczenie to najważniejszy etap, więc trzeba się dobrze przygotować. Sposobów na marynaty jest wiele, ale zawsze trzeba pamiętać o tym by mięso miało czas w niej poleżeć – minimum 3 godziny. Pozwoli to na połączenie smaków i aromatów oraz na wchłonięcie ich przez mięso. Jeżeli decydujecie się na wersję saute to przyprawiamy na chwilę przed wrzuceniem na ruszt. Dobrze jest też mięso posmarować, najlepiej olejem z orzeszków ziemnych – ma wyższą temperaturę pieczenia więc jest i zdrowszy i smaczniejszy. A jak już wrzucimy je na ruszt to przewracamy tylko jeden raz, bo inaczej będzie suche. Przed podaniem jeszcze jeden trick – należy je obficie skropić cytryną wtedy zyska więcej aromatu i będzie przepyszne!

Aby obejrzeć kilka sprawdzonych przepisów na grillowane smakołyki od szefów kuchni Polsat Food Network kliknij w zdjęcie!

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie