Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Desery

Redakcja
- Obiad bez deseru jest, jak mecz bez gola - mówią Robert Makłowicz i Piotr Bikont, autorzy "Nowoczesnej kuchni polskiej". I zapraszają naszych Czytelników do królestwa słodkości. Jak zauważają słynni smakosze, poza kutią, kisielem i owocowymi pierogami, trudno mówić o deserach rdzennie polskich. Wszystkie łakocie docierały do nas ze świata, głównie poprzez zagranicznych cukierników, szwajcarskich, włoskich i francuskich, ściąganych do Polski na królewskie i arystokratyczne dwory. Dlatego proponowane desery mają charakter międzynarodowy. I obok kisielu żurawinowego w tej części książki kucharskiej znalazły się sorbety, suflety i musy. Robert Makłowicz szczególnie poleca creme brulee: - Jest bardzo prosty do zrobienia i nie może się nie udać. Do tego przepyszny. Mimo, że podaje się go na zimno, ma chrupiąca skórkę.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny