- Białostocka gimnazjalistka Anna Kowalska od września ma zamiar uczyć się zawodu kucharza. - Moim marzeniem jest mieć własną restaurację. Stąd taki wybór - tłumaczy trzecioklasistka.
Z techników znika jednak zawód kucharz. Od września zastąpi go technik żywienia i usług gastronomicznych. - Zostały tu połączone trzy zawody. Młodzi ludzie nauczą się nie tylko gotowania, ale też organizacji przyjęć - wyjaśnia Małgorzata Sutuła, dyrektorka Zespołu Szkół Budowlano-Geodezyjnych w Białymstoku oraz promotor zmian w szkolnictwie zawodowym w naszym regionie.
Więcej przeczytasz w czwartkowym papierowym wydaniu Kuriera Porannego.
A oto co jeszcze polecamy w czwartkowym wydaniu.
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?