MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Chrupiące ciasto z orzechami włoskimi i jabłkami. Wypróbuj przepis na ciasto „dziad podlaski”. Pozycja obowiązkowa dla fanów czekolady

Katarzyna Puczyńska
Pyszne, miękkie i wilgotne ciasto z orzechami włoskimi i jabłkami. Sprawdź, jak przygotować taki wypiek. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszne, miękkie i wilgotne ciasto z orzechami włoskimi i jabłkami. Sprawdź, jak przygotować taki wypiek. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Ciasto z orzechami włoskimi i jabłkami to smakołyk idealny miłośników czekolady i chrupiących orzechów. Mam dla ciebie sprawdzony przepis na taki wypiek. Ciasto „dziad podlaski” to znany przysmak kuchni kresowej. Jest nie tylko zachwycająco pyszne, miękkie i wilgotne, ale też nie wymaga dużo pracy. Dodatek cynamonu nadaje mu kuszącego aromatu. Zobacz, jak go przygotować.

W skrócie

Kresy wschodnie mogą poszczycić się regionalną kuchnią o bogatej tradycji, która łączy w sobie wpływy m.in. litewskie, ukraińskie i żydowskie. Charakteryzują ją proste potrawy pełne lokalnych składników. Mam dla ciebie przepis na prawdziwy przysmak z kuchni kresowej o nietypowej nazwie „dziad podlaski”.

Jest to bogaty w smaku wypiek, pełen orzechów włoskich, oblany pyszną czekoladą. Dodatek startych, kwaśnych jabłek sprawia, że jest miękki i wilgotny, a cynamon zapewnia piękny, jesienny aromat. Przygotowanie tego ciasta nie jest bardzo trudne. Nie musimy ubijać oddzielnie białek, a całość możemy zmiksować w jednej misce.

Ciasto z orzechami włoskimi „dziad podlaski” - przepis na deser

Ciasto z orzechami włoskimi [/quot/]dziad podlaski[/quot/]
Smacznego! Katarzyna Puczyńska

Czas przygotowania: 30 minut + 45 minut pieczenia.
Porcja na blaszkę 23 × 33 cm
Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 4 średnie jajka,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich,
  • 4 kwaśne jabłka.

Do dekoracji:

  • 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej,
  • 1 łyżka masła,
  • kilka orzechów włoskich.

Może cię także zainteresować:

Jak zrobić ciasto z orzechami włoskimi „dziad podlaski”?

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik na 160 stopni Celsjusza i opcję góra-dół.
  2. Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych, jarzynowych oczkach.
  3. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, kakao i cynamonem.
  4. Orzechy posiekaj.
  5. Jajka ubij z cukrem na jasną masę.
  6. Nie przerywając ucierania, wlej powoli olej oraz suche składniki.
  7. Na koniec dodaj orzechy i starte jabłka i wymieszaj całość łyżką.
  8. Przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Piecz ciasto ok. 45 minut do tzw. suchego patyczka (wbij w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków – jeśli będzie suchy, to ciasto jest gotowe).
  10. Gotowe ciasto wystudź.
  11. Czekoladę rozpuść z masłem w kąpieli wodnej.
  12. Udekoruj ciasto czekoladą i orzechami włoskimi.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć przygotowanie ciasta krok po kroku

Jak pozbyć się goryczy z orzechów włoskich?

Orzechy włoskie są pysznym dodatkiem do ciast i deserów. Mają one jednak cienką skórkę, która może być nieco gorzka i popsuć smak całego wypieku.

Skórkę z młodych orzechów włoskich można zdjęć ręcznie, jest to jednak dosyć pracochłonne. Podpowiadam sprawdzone sposoby, które znacznie to ułatwią.

Sposoby na usunięcie gorzkiej skórki z orzechów włoskich:

  • sparzenie orzechów włoskich wrzątkiem – włóż orzechy do garnka, zalej wrzątkiem i odczekaj około minuty, po tym czasie je odcedź, skórki odejdą błyskawicznie,
  • pieczenie orzechów włoskich w piekarniku – orzechy wsyp na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza, po około 10 minutach przesyp je na ręcznik papierowy i pocieraj nim, skórki z łatwością odejdą,
  • podprażenie orzechów włoskich na suchej patelni – rozgrzej patelnię i wsyp na nią orzechy, mieszając, praż je około 5 minut, po tym czasie należy przełożyć je na ręcznik papierowy i odrobinę je nim potrzeć, by zeszła z nich skórka.
Pyszne, miękkie i wilgotne ciasto z orzechami włoskimi i jabłkami. Sprawdź, jak przygotować taki wypiek. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Chrupiące ciasto z orzechami włoskimi i jabłkami. Wypróbuj p...

Zobacz inne przepisy ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Wróć na poranny.pl Kurier Poranny