W skrócie
Kresy wschodnie mogą poszczycić się regionalną kuchnią o bogatej tradycji, która łączy w sobie wpływy m.in. litewskie, ukraińskie i żydowskie. Charakteryzują ją proste potrawy pełne lokalnych składników. Mam dla ciebie przepis na prawdziwy przysmak z kuchni kresowej o nietypowej nazwie „dziad podlaski”.
Jest to bogaty w smaku wypiek, pełen orzechów włoskich, oblany pyszną czekoladą. Dodatek startych, kwaśnych jabłek sprawia, że jest miękki i wilgotny, a cynamon zapewnia piękny, jesienny aromat. Przygotowanie tego ciasta nie jest bardzo trudne. Nie musimy ubijać oddzielnie białek, a całość możemy zmiksować w jednej misce.
Ciasto z orzechami włoskimi „dziad podlaski” - przepis na deser
Czas przygotowania: 30 minut + 45 minut pieczenia.
Porcja na blaszkę 23 × 33 cm
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 4 średnie jajka,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1,5 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżka kakao,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 3/4 szklanki oleju,
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich,
- 4 kwaśne jabłka.
Do dekoracji:
- 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej,
- 1 łyżka masła,
- kilka orzechów włoskich.
Może cię także zainteresować:
Jak zrobić ciasto z orzechami włoskimi „dziad podlaski”?
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik na 160 stopni Celsjusza i opcję góra-dół.
- Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych, jarzynowych oczkach.
- W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, kakao i cynamonem.
- Orzechy posiekaj.
- Jajka ubij z cukrem na jasną masę.
- Nie przerywając ucierania, wlej powoli olej oraz suche składniki.
- Na koniec dodaj orzechy i starte jabłka i wymieszaj całość łyżką.
- Przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz ciasto ok. 45 minut do tzw. suchego patyczka (wbij w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków – jeśli będzie suchy, to ciasto jest gotowe).
- Gotowe ciasto wystudź.
- Czekoladę rozpuść z masłem w kąpieli wodnej.
- Udekoruj ciasto czekoladą i orzechami włoskimi.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć przygotowanie ciasta krok po kroku
Jak pozbyć się goryczy z orzechów włoskich?
Orzechy włoskie są pysznym dodatkiem do ciast i deserów. Mają one jednak cienką skórkę, która może być nieco gorzka i popsuć smak całego wypieku.
Skórkę z młodych orzechów włoskich można zdjęć ręcznie, jest to jednak dosyć pracochłonne. Podpowiadam sprawdzone sposoby, które znacznie to ułatwią.
Sposoby na usunięcie gorzkiej skórki z orzechów włoskich:
- sparzenie orzechów włoskich wrzątkiem – włóż orzechy do garnka, zalej wrzątkiem i odczekaj około minuty, po tym czasie je odcedź, skórki odejdą błyskawicznie,
- pieczenie orzechów włoskich w piekarniku – orzechy wsyp na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza, po około 10 minutach przesyp je na ręcznik papierowy i pocieraj nim, skórki z łatwością odejdą,
- podprażenie orzechów włoskich na suchej patelni – rozgrzej patelnię i wsyp na nią orzechy, mieszając, praż je około 5 minut, po tym czasie należy przełożyć je na ręcznik papierowy i odrobinę je nim potrzeć, by zeszła z nich skórka.
Zobacz inne przepisy ze Strony Kuchni: