Ceny cukru błyskawicznie rosną i osiągają już 3 zł za kilogram. Dlaczego tak drogo?
Ale ciągle jeszcze można liczyć na okazje. W tym tygodniu jedna z sieci marketów sprzedaje cukier z rabatem wynoszącym aż złotówkę na kilogramie i zamiast za 2,50 zł można go kupić po 1,50 zł.
Letnie ceny cukru mocno zdemoralizowały klientów. Mało kto pamiętał, że były najniższe od 2010 roku, a i wówczas kosztował on około 1,80 - 1,90 zła za kilogram. Już rok później jego ceny osiągnęły szokująco wysoki poziom i płaciliśmy za torebkę od 3,50 do nawet 4,50 zł, a wielu sklepach cena przekraczała nawet 5 zł! W kolejnych latach utrzymywała się drożyzna.
Cukier staniał dopiero w 2014 roku i to aż do 2 zł/kg. Potem znowu drożał osiągając w 2017 r. cenę przekraczającą 3 złote. W zeszłym roku gwałtownie staniał, bo Unia Europejska uwolniła rynek cukru spod reglamentacji. Dlaczego zatem drożeje?