Agata Siemiaszko
Redaktor onlineStrona ZdrowiaWarszawa
388 materiałów
W Polska Press zajmuję się tematyką zdrowotną, związaną z profilaktyką chorób, aktywnością fizyczną, a także wpływem poszczególnych składników diety na stan zdrowia organizmu. W swoich artykułach często zaznaczam, że profilaktykę zdrowotną należy rozpocząć już od najmłodszych lat, ponieważ im szybciej zostanie wprowadzona, tym większa szansa na dłuższe życie w zdrowiu. Jak pisał w swoich dziełach Hipokrates:
Zdrowie wymaga stanu równowagi między wpływami środowiska, sposobem życia oraz różnymi elementami ludzkiej natury.
Najbardziej interesuje mnie dietoterapia chorób, czyli wpływ diety i nawyków żywieniowych na zmniejszenie dolegliwości związanych z chorobą. Dlatego w swoich artykułach często przekazuję dietetyczne wskazówki:
- tych produktów należy unikać przy dnie moczanowej,
- domowe sposoby wspierające walkę z pasożytami układu pokarmowego,
- produkty obniżające poziom glukozy we krwi.
Interesuję się również fitoterapią i wpływem ziół na stan zdrowia organizmu. Jestem fanką medycyny naturalnej i jeśli jest taka możliwość, staram się wykorzystywać moc roślin w leczeniu niektórych chorób. Jednak zawsze zaznaczam, że napary roślinne stanowią tylko element wspomagający i nie zastąpią terapii farmakologicznego, zleconego przez lekarza:
- zioła na niestrawność: https://stronazdrowia.pl/ziola-na-niestrawnosc-wzdecia-i-bol-brzucha-napary-z-tych-roslin-wspieraja-prace-ukladu-pokarmowego-po-jakie-herbatki-warto/ar/c14-16530423,
- zioła na wysoki poziom cholesterolu: https://stronazdrowia.pl/ziola-na-miazdzyce-i-wysoki-cholesterol-napary-z-tych-roslin-zmniejszaja-ryzyko-zawalu-serca-i-udaru-mozgu-ktore-ziolowe/ar/c14-16313219,
- zioła na cukrzycę typu 2 i stan przedcukrzycowy: https://stronazdrowia.pl/te-produkty-wspomagaja-leczenie-cukrzycy-typu-2-ich-regularne-spozycie-moze-obnizyc-wysokie-stezenie-glukozy-we-krwi-po-co/ar/c14-16035331.
Dodatkowo od wielu lat działam w tematyce sportowej. Trenowałam kolarstwo górskie, a od kilkunastu lat moim ulubionym sportem jest wioślarstwo. Dlatego sukcesywnie pogłębiałam wiedzę na temat naturalnego zwiększenia wydolności organizmu, którą później staram się przekazać Czytelnikom:
Jak trafiłam do serwisu Strona Zdrowa?
Od początku studiów na kierunku dietetyka kliniczna wiedziałam, że chcę pomagać ludziom i przekazywać w ciekawy, ale równocześnie łatwy sposób informacje o tym, jak dbać o stan zdrowia organizmu. Przez kilka lat prowadziłam własny gabinet dietetyczny, gdzie organizowałam szkolenia z zakresu prozdrowotnego stylu życia i aktywności fizycznej dla różnych grup wiekowych. Jednak chcąc poszerzyć swoje horyzonty, postanowiłam w 2021 roku rozpocząć współpracę z Polska Press i Stroną Zdrowia, gdzie postawiłam swoje pierwsze kroki redaktorskie.
O mnie
Urodziłam się na malowniczym Podlasiu, gdzie mieszkam z rodziną i dwoma buldogami francuskimi. Cenię sobie spokój i ciszę, dlatego często pracuję na łonie natury, ponieważ szum drzew wpływa na mnie relaksująco i pozwala mi się skoncentrować.
Prywatnie jestem miłośniczką prozdrowotnego stylu życia. Od wielu lat tworzę własne przepisy kulinarne na zdrowsze wersje tradycyjnych posiłków, które testuję na członkach najbliższej rodziny. W wolnym czasie lubię jeździć rowerem po leśnych ścieżkach, czytać książki, szkicować obrazy oraz słuchać klasyków polskiego rocka.
Badania genetyczne to szansa na szybsze wykrycie chorób i skuteczne leczenie
Światowy Dzień DNA obchodziliśmy 25 kwietnia. Jest to bardzo ważne wydarzenie, ponieważ 19 lat temu przedstawiono pierwsze, tak dokładne analizy ludzkiego...
Życie z egzemą to o 63 proc. wyższe ryzyko rozwoju depresji i zaburzeń lękowych
Z powodu egzemy cierpi aktualnie nawet 30 proc. populacji – podaje WHO. Pierwsze objawy zwykle pojawiają się w dzieciństwie: to głównie łuszczenie się,...
Polacy chętnie sięgają po suplementy diety. Czy wiedzą, czym się różnią od leków?
Polacy chętnie sięgają po różnego rodzaju suplementy, jednak większość z nich przyjmuje je bez wcześniejszej konsultacji z lekarzem! Z najnowszego raportu...
Lubisz majonez, ale jesteś na diecie? Sprawdź lżejsze zamienniki
Majonez to ciężkostrawny i tłusty dodatek, który sprawia, że dania stają się bardziej kaloryczne. Jest używany do tradycyjnej wielkanocnej sałatki jarzynowej,...
Te konserwanty źle wpływają na organizm. Sprawdź, czy spożywasz je w nadmiarze
Konserwanty to substancje, których celem jest wydłużenie trwałości produktów oraz zahamowanie rozwoju drobnoustrojów chorobotwórczych. Najpopularniejszym...
Już jedno awokado w tygodniu może zmniejszyć o 16 proc. ryzyko zawału serca
Według danych Ministerstwa Zdrowia co roku ponad 70 tys. osób w Polsce ma zawał serca, z czego ok. 15 tys. przypadków kończy się zgonem! Powszechnie wiadomo, że...
Zupa na kostce rosołowej? Lepiej wybierz wersję „bio”
Kostki rosołowe cieszą się popularnością, szczególnie wśród osób, które nie mają czasu na przygotowanie tradycyjnego wywaru. Niestety ta mała kostka jest...
Nadwaga u dziecka to ryzyko zawału i udaru w wieku 40 lat
Według danych Ministerstwa Zdrowia, co roku w Polsce odnotowuje się ok. 70 tys. zawałów serca oraz 75 tys. udarów mózgu, z czego prawie 30 procent pacjentów...
Jaki majonez wybrać? Sprawdź, ile czasu może stać otwarty
Majonez to gęsty i kaloryczny sos. Większość z nas nie wyobraża sobie sałatki jarzynowej albo jajek bez dodatku tego aksamitnego sosu. Niepokój może jednak...
Boli kolano? Wypróbuj babcine sposoby na zmniejszenie dolegliwości
Czujesz ból lub strzykanie w kolanie? Przyczyną dolegliwości może być uraz lub choroby, np. dna moczanowa, reumatoidalne zapalenie stawów, borelioza, a nawet...