W skrócie
Wilgotna babka pomarańczowa obłędnie pachnie i jest niezawodna. Deser można dodatkowo udekorować rozpuszczoną białą czekoladową wymieszaną z połową łyżeczki kurkumy. Dzięki temu polewa nabierze słonecznej barwy, której kolor podkreśli smak ciasta. Gdy macie niewiele czasu wystarczy oprószyć ciasto cukrem pudrem. Poznaj przepis na babkę pomarańczową.
Babka pomarańczowa – prosty przepis na deser
Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 140 g masła ekstra Łaciate,
- 230 g mąki pszennej tortowej,
- 6 łyżek mleka Łaciate 2 procent,
- 2 łyżki dżemu pomarańczowego ze skórką pomarańczową,
- sok z 1/2 pomarańczy,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 160 g drobnego cukru,
- 4 jajka,
- 20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- plastry pomarańczy i lukier do dekoracji.
Jak zrobić babkę pomarańczową na Wielkanoc?
Sposób przygotowania:
- Miękkie masło utrzyj z cukrem do białości.
- Dodaj kolejno jajka, cały czas miksując.
- Wsyp przesianą mąkę z proszkiem i sodą oraz mleko i dżem pomarańczowy.
- Delikatnie zmiksuj do połączenia składników.
- Masę przełóż do wysmarowanej formy i piecz do tzw. suchego patyczka, w temperaturze 180°C przez 40-50 minut.
- Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasto nakłuj wykałaczką, a potem nasącz sokiem z pomarańczy.
- Ciasto odstaw do przestudzenia.
- Polej lukrem babkę pomarańczową i posyp kandyzowaną skórką.
- Podawaj z plastrami kandyzowanej pomarańczy.
Więcej inspiracji kulinarnych znajdziesz na stronie Najlepsze w kuchni
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: