Apetyczna babka pomarańczowa na Wielkanoc. Wypróbuj przepis na fenomenalne ciasto. Idealny poczęstunek na rodzinne spotkanie

Materiał promocyjny SM Mlekpol
Wielkanocna babka pomarańczowa przygotowana jest z dżemem pomarańczowym i nasączona świeżo wyciśniętym sokiem.
Wielkanocna babka pomarańczowa przygotowana jest z dżemem pomarańczowym i nasączona świeżo wyciśniętym sokiem. Getty Images/zi3000/zdjęcie ilustracyjne
Pyszna babka pomarańczowa z sokiem pomarańczowym to rozkosznie smakuje i elegancko wygląda. Deser polany roztopioną czekoladą będzie ozdobą stołu. Takie ciasto można zrobić niemal w ostatniej chwili. Zmiksujesz je w 20 minut, a potem trzeba uzbroić się w cierpliwość podczas pieczenia. Poznaj przepis na domową babkę pomarańczową na Wielkanoc.

W skrócie

Wilgotna babka pomarańczowa obłędnie pachnie i jest niezawodna. Deser można dodatkowo udekorować rozpuszczoną białą czekoladową wymieszaną z połową łyżeczki kurkumy. Dzięki temu polewa nabierze słonecznej barwy, której kolor podkreśli smak ciasta. Gdy macie niewiele czasu wystarczy oprószyć ciasto cukrem pudrem. Poznaj przepis na babkę pomarańczową.

Babka pomarańczowa – prosty przepis na deser

Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.

reklama

Składniki:

  • 140 g masła ekstra Łaciate,
  • 230 g mąki pszennej tortowej,
  • 6 łyżek mleka Łaciate 2 procent,
  • 2 łyżki dżemu pomarańczowego ze skórką pomarańczową,
  • sok z 1/2 pomarańczy,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 160 g drobnego cukru,
  • 4 jajka,
  • 20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • plastry pomarańczy i lukier do dekoracji.

Jak zrobić babkę pomarańczową na Wielkanoc?

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło utrzyj z cukrem do białości.
  2. Dodaj kolejno jajka, cały czas miksując.
  3. Wsyp przesianą mąkę z proszkiem i sodą oraz mleko i dżem pomarańczowy.
  4. Delikatnie zmiksuj do połączenia składników.
  5. Masę przełóż do wysmarowanej formy i piecz do tzw. suchego patyczka, w temperaturze 180°C przez 40-50 minut.
  6. Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasto nakłuj wykałaczką, a potem nasącz sokiem z pomarańczy.
  7. Ciasto odstaw do przestudzenia.
  8. Polej lukrem babkę pomarańczową i posyp kandyzowaną skórką.
  9. Podawaj z plastrami kandyzowanej pomarańczy.

Więcej inspiracji kulinarnych znajdziesz na stronie Najlepsze w kuchni

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Wróć na poranny.pl Kurier Poranny