MKTG SR - pasek na kartach artykułów
3 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
- Myślę, że zaskoczyliśmy jury tym, że w deserze...
fot. ZSG

Zespół Szkół Gastronomicznych Białystok. Cukiernicy pierwsi w Polsce (zdjęcia)

Zespół Szkół Gastronomicznych Białystok

- Myślę, że zaskoczyliśmy jury tym, że w deserze połączyliśmy kiwi i agrest, co jest ryzykowne - opowiada Agnieszka Domań. - Ale udało się: smak nie był ani za słodki, ani za kwaśny.




Deser białostoczan miał też oryginalny wygląd - przedstawiał tratwę, wokół były zrobione z żelu fale, a także wysepka z czekolady. Młodzi białostoccy cukiernicy mieli też oryginalny pomysł na przedstawienie receptury. List, w którym opisali skład słodkości, włożyli do butelki, tak, jak zazwyczaj robią to morscy rozbitkowie. Umieścili ją na deseczce, opatrując wszystko woskową pieczęcią z logo swojej szkoły.




Pracę oddali jako ostatni z 12 startujących w finale ekip, ale to dlatego, że chcieli, by wszystko wypadło idealnie. Trochę stresu było też bo czasami zawodził sprzęt, ale nie dali się zjeść nerwom. Takie podejście opłaciło się.

Zobacz również

Ronnie Ferrari wystąpi w Lux Clubie w Brzozowej. Koncert w sobotę, 25 maja

Ronnie Ferrari wystąpi w Lux Clubie w Brzozowej. Koncert w sobotę, 25 maja

„Wszystkie matki na herbatki” czyli kolejna odsłona Soboty w muzeum  25 maja

„Wszystkie matki na herbatki” czyli kolejna odsłona Soboty w muzeum 25 maja

Polecamy

Babciowe w tym roku. Kto będzie dostawał 1 500 zł miesięcznie, a kto mniej?

Babciowe w tym roku. Kto będzie dostawał 1 500 zł miesięcznie, a kto mniej?

Lotto Ekstraliga Badmintona. Ostatnia kolejka przed play-off

Lotto Ekstraliga Badmintona. Ostatnia kolejka przed play-off

Kwiaty doniczkowe żółkną, ich liście mają plamy? Uważaj na oparzenia słoneczne!

Kwiaty doniczkowe żółkną, ich liście mają plamy? Uważaj na oparzenia słoneczne!