Zespół Szkół Gastronomicznych Białystok. Cukiernicy pierwsi w Polsce (zdjęcia)
Zespół Szkół Gastronomicznych Białystok
- Myślę, że zaskoczyliśmy jury tym, że w deserze połączyliśmy kiwi i agrest, co jest ryzykowne - opowiada Agnieszka Domań. - Ale udało się: smak nie był ani za słodki, ani za kwaśny.
Deser białostoczan miał też oryginalny wygląd - przedstawiał tratwę, wokół były zrobione z żelu fale, a także wysepka z czekolady. Młodzi białostoccy cukiernicy mieli też oryginalny pomysł na przedstawienie receptury. List, w którym opisali skład słodkości, włożyli do butelki, tak, jak zazwyczaj robią to morscy rozbitkowie. Umieścili ją na deseczce, opatrując wszystko woskową pieczęcią z logo swojej szkoły.
Pracę oddali jako ostatni z 12 startujących w finale ekip, ale to dlatego, że chcieli, by wszystko wypadło idealnie. Trochę stresu było też bo czasami zawodził sprzęt, ale nie dali się zjeść nerwom. Takie podejście opłaciło się.