6 z 8
Poprzednie
Następne
Zdrowe odżywianie. Warto jeść sezonowo. Podpowiadamy, na jakie warzywa i owoce warto postawić latem, jesienią, zimą i wiosną
Zimą jedzmy przede wszystkim warzywa korzeniowe, kapustne i nasiona roślin strączkowych. Z owoców najsmaczniejsze będą polskie jabłka i gruszki. Ponadto warto sięgać po cytrusy, które przed spożyciem należy dokładnie wyszorować, by pozbyć się konserwantów, którymi pokrywa się owoce na czas podróży. Godne polecenia i oczywiście w małych dawkach ze względu na wysoką kaloryczność są też orzechy i suszone owoce. Kiedy zaś potrzebujemy namiastkę lata w środku zimy to kupmy (lub zróbmy latem samemu) przetwory o dobrym składzie i mrożonki.
Polecamy również samodzielnie wyhodowanie kiełków, a także posadzenie w doniczkach ziół, szczypiorku i natki pietruszki.