Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
5 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
- Latem i jesienią zachęcam do robienia przetworów z warzyw...
fot. pixabay.com

Zdrowe odżywianie. Warto jeść sezonowo. Podpowiadamy, na jakie warzywa i owoce warto postawić latem, jesienią, zimą i wiosną

- Latem i jesienią zachęcam do robienia przetworów z warzyw i owoców. W szczególności kiszonek, które są znacznie zdrowsze niż warzywa marynowane w occie. Kiszonki wpływają korzystnie na rozwój dobrej flory bakteryjnej i wspomagają naszą odporność. Prócz tradycyjnych ogórków i kapusty, warto ukisić też kalafiora, rzodkiewkę i paprykę. Możemy do słoików powrzucać różne warzywa i zalać solanką z dodatkiem czosnku i cebuli. Uzyskamy w ten sposób pyszną, zdrową sałatkę, która jest gotowa bezpośrednio po otwarciu słoika. Godne polecenia są też domowej roboty przeciery pomidorowe, warzywne sosy typu chutney oraz owocowe konfitury. - podpowiada Paulina Barros, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Maczfit.

Zobacz również

Wypadek w Szczecinku. Policyjny wóz zderzył się z autem osobowym [ZDJĘCIA]

Wypadek w Szczecinku. Policyjny wóz zderzył się z autem osobowym [ZDJĘCIA]

TOP 10 filmów na VOD w kwietniu w Polsce. Co oglądaliśmy?

TOP 10 filmów na VOD w kwietniu w Polsce. Co oglądaliśmy?

Polecamy

W szkołach rozpoczęły się zajęcia w ramach programu „Edukacja z wojskiem”

W szkołach rozpoczęły się zajęcia w ramach programu „Edukacja z wojskiem”

Giro d'Italia. Pogacar wygrał etap i został liderem

Giro d'Italia. Pogacar wygrał etap i został liderem

European Le Mans Series. Team Kubicy trzeci we francuskim Le Castellet

European Le Mans Series. Team Kubicy trzeci we francuskim Le Castellet