Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Listeria monocytogenes jest bakterią, która występuje...
fot. pixabay.com

Zagrożenia w żywności. Jakie bakterie mogą występować w popularnych produktach spożywczych?

Listeria monocytogenes (listerioza)

Listeria monocytogenes jest bakterią, która występuje powszechnie w środowisku naturalnym. Może ona bytować w surowych warzywach i owocach, niepasteryzowanych produktach mlecznych, w mięsie (zarówno surowym, jak i gotowanym) oraz w surowych rybach. Zakażenie listerią monocytogenes skutkuje listeriozą – chorobą, która może pojawić się nawet trzy miesiące po spożyciu skażonej żywności. Objawia się ona: wymiotami, biegunką i nieznacznie podwyższoną temperaturą ciała. Niekiedy listeriozie może towarzyszyć zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych. Dodatkowo w przypadku zakażenia u dzieci może wystąpić posocznica (sepsa), która jest stanem bezpośrednio zagrażającym życiu. Leczenie listeriozy polega na przyjmowaniu antybiotyków.

Zobacz również

Sikorski chce utworzenia unijnej ciężkiej brygady. "Europa nie może być bezbronna"

Sikorski chce utworzenia unijnej ciężkiej brygady. "Europa nie może być bezbronna"

Flaga Polski na Koloseum. Włochy uczciły rocznicę historycznego rozszerzenia UE

Flaga Polski na Koloseum. Włochy uczciły rocznicę historycznego rozszerzenia UE

Polecamy

Nowe przepisy na temat organizacji lekcji religii lub etyki już od 1 września

Nowe przepisy na temat organizacji lekcji religii lub etyki już od 1 września

Co zrobić z roślinami, które przemarzły podczas ostatnich przymrozków? Sprawdź

Co zrobić z roślinami, które przemarzły podczas ostatnich przymrozków? Sprawdź

Niejednakowe dla wszystkich szanse na maturze? Niektórzy będą mieli łatwiej

Niejednakowe dla wszystkich szanse na maturze? Niektórzy będą mieli łatwiej