W trakcie sprawdzania lokali okazało się, że artykuły spożywcze przechowywane były poza urządzeniami chłodniczymi w temperaturze niezgodnej z zaleceniami producenta. Zdarzało się, że nikt też nie monitorował ani nie rejestrował temperatury w urządzeniach chłodniczych.
Inspekcja wykazała też uchybienia związane z oznakowaniem towarów.
Najbardziej ekstremalne przypadki to wprowadzanie żywności do obrotu pomimo upływu terminu ważności oraz przypadki brudu i niewłaściwego stanu sanitarno-technicznego panującego w pomieszczeniach produkcyjnych i usługowych.
W wyniku inspekcji w 147 obiektach stwierdzono naruszenia obowiązujących przepisów prawa żywnościowego. Inspektorzy nałożyli 58 mandatów karnych na łączną kwotę 11050 zł. Ponadto w omawianym okresie wydano 516 decyzji administracyjnych oraz pobrano do oceny laboratoryjnej i teoretycznej 349 próbek.
Prezes Polska Press w Białymstoku lepi pierogi w restauracji Pani Pierożek w Białymstoku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?