Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wyniki inspekcji Sanepidu w barach, sklepach i zakładach produkcyjnych

krk
W wyniku inspekcji w 147 obiektach stwierdzono naruszenia obowiązujących przepisów prawa żywnościowego.
W wyniku inspekcji w 147 obiektach stwierdzono naruszenia obowiązujących przepisów prawa żywnościowego. 123rf.com
W lipcu na terenie województwa podlaskiego inspektorzy Sanepidu skontrolowali 895 obiektów - barów, sklepów z żywnością i restauracji, zakładów produkcyjnych, stołówek. Znamy wyniki. Jak zwykle okazało się, że nie brakuje uchybień.

W trakcie sprawdzania lokali okazało się, że artykuły spożywcze przechowywane były poza urządzeniami chłodniczymi w temperaturze niezgodnej z zaleceniami producenta. Zdarzało się, że nikt też nie monitorował ani nie rejestrował temperatury w urządzeniach chłodniczych.

Inspekcja wykazała też uchybienia związane z oznakowaniem towarów.

Najbardziej ekstremalne przypadki to wprowadzanie żywności do obrotu pomimo upływu terminu ważności oraz przypadki brudu i niewłaściwego stanu sanitarno-technicznego panującego w pomieszczeniach produkcyjnych i usługowych.

W wyniku inspekcji w 147 obiektach stwierdzono naruszenia obowiązujących przepisów prawa żywnościowego. Inspektorzy nałożyli 58 mandatów karnych na łączną kwotę 11050 zł. Ponadto w omawianym okresie wydano 516 decyzji administracyjnych oraz pobrano do oceny laboratoryjnej i teoretycznej 349 próbek.

Prezes Polska Press w Białymstoku lepi pierogi w restauracji Pani Pierożek w Białymstoku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny