Z kolei zatrudnionym w halach produkcyjnych, szef musi zapewnić temperaturę co najmniej 14 stopni Celsjusza.
Zimą dodatkowe obowiązki pracodawca ma także wobec tych, którzy pracują na zewnątrz. Jak wyjaśnia Krzysztof Rezanow, rzecznik prasowy Okręgowego Inspektoratu Pracy w Białymstoku, pracownicy powinni otrzymać odpowiednią odzież ochronną, która zabezpiecza szczególnie dłonie, stopy i uszy przed niską temperaturą.
W okresie zimowym – czyli od 1 listopada do 31 marca – pracodawca powinien dostarczyć posiłki profilaktyczne oraz gorące napoje. W przepisach jest podana nawet ich wartość kaloryczna. Dla mężczyzn jest to minimum 1500 kalorii, a dla kobiet przynajmniej 1000.
– To pracodawca, po konsultacjach z przedstawicielami załogi, decyduje, na jakich stanowiskach trzeba zapewnić posiłki – mówi Krzysztof Rezanow.
Zobacz także. Marian Filar: od 1997 roku przedsiębiorcom przybyło 4200 obowiązków
Trzeba podkreślić, że przy pracach na dworze oraz w nieogrzewanych pomieszczeniach, pracownicy powinni liczyć na pomieszczenie, gdzie mogą się ogrzać czy przebrać się. Jeżeli firma nie ma takich możliwości, powinna dostarczyć koksownik.
Za niewywiązanie się przez pracodawców z tych obowiązków wobec pracowników grozi im mandat do dwóch tysięcy złotych. Mogą go nałożyć inspektorzy OIP. W tym roku do inspekcji w Białymstoku były dwa zgłoszenia z prośbą o interwencję. Dotyczyły placówek handlowych.
Strefa Biznesu: Rewolucyjne zmiany w wynagrodzeniach milionów Polaków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?