W skrócie
Prawdziwa, hiszpańska tortilla mocno się różni od bardziej popularnej, meksykańskiej wersji. Nie jest cienkim, naleśnikowym plackiem, ale raczej omletem. Pierwsze wzmianki o tortilla de patatas, czyli placku ziemniaczanym, pochodzą z XVII, a danie to przyrządzano głównie w Pirenejach. Początkowo była potrawą najbiedniejszych, ale współcześni Hiszpanie doceniają jej prostotę. Choć można wzbogacać ją o różne dodatki, takie jak np. chorizo czy warzywa, najczęściej jada się ją solo, bo tak smakuje najlepiej. Podana ze schłodzonym, białym winem, może być naprawdę wykwintną potrawą. Hiszpańskie bary prześcigają się w tym, który z nich podaje najlepszą tortillę de patatas. Cały sekret tkwi w tym, by tortilla nie była zbyt sucha. Aby tego uniknąć, nie należy trzymać jej zbyt długo na patelni.
Tortilla de patatas – przepis na szybki i tani obiad lub kolację
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 2 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 5 ziemniaków,
- duża cebula,
- 4 jajka,
- tymianek,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia.
Może cię także zainteresować:
Jak przygotować prawdziwą, hiszpańską tortillę?
- Ziemniaki obrałam, pokroiłam w talarki, a następnie na jeszcze mniejsze części.
- Na patelni rozgrzałam olej i wrzuciłam na niego ziemniaki. Smażyłam, aż zmiękły, ale nie zarumieniły się.
- W połowie smażenia dodałam pokrojoną w pióra cebulę.
- W tym czasie rozmieszałam jajka, dodając do nich dwie łyżki wody, sól, pieprz oraz tymianek.
- Masę jajeczną wylałam na podsmażone ziemniaki. Przykryłam i smażyłam dwie minuty.
- Za pomocą dużego talerza odwróciłam tortillę na drugą stronę i smażyłam kolejne dwie minuty.