MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Tłusty czwartek 2022. Przepis na pączki według Magdy Gessler [SPRAWDZONY PRZEPIS NA PĄCZKI]

mm
Mamy idealny przepis na pączki.
Mamy idealny przepis na pączki. Andrzej Banas / Polska Press
Tłusty czwartek 2022. W ten dzień będziemy zajadać się głównie pączkami. Szukacie dobrych przepisów? Mamy dla was sprawdzony przepis na PĄCZKI MAGDY GESSLER. Przepis na pączki nie jest skomplikowany. Sprawdźcie!

TŁUSTY CZWARTEK 2022 - PRZEPIS NA PĄCZKI MAGDY GESSLER
Jeżeli nie macie sprawdzonego przepisu na pączki, to ten jest idealny. Z pewnością pączki z tego przepisu będą smakowały całej rodzinie. Jak je przygotować? Sprawdźcie poniżej jakie trzeba mieć składniki i jakie należy wykonać czynności.

PRZEPIS NA PĄCZKI MAGDY GESSLER

Składniki:
2 kg mąki
300 g cukru
30 jajek
500 g masła
500 ml mleka
2 opakowania cukru waniliowego
pół łyżeczki soli
100 g drożdży
2,5 kg smalcu
konfitura
domowy lukier

Do mleka trzeba dodać 100 g cukru i pokruszone drożdże. Podgrzewać i mieszać, aż cukier i drożdże się rozpuszczą. Gdy mleko będzie miało temperaturę ok. 30-35 stopni wsypać szklankę mąki. Następnie zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Z 20 jajek oddziel żółtka od białek. Żółtka, 10 całych jajek i 200 g cukru, cukier waniliowy i sól podgrzewać i wymieszać trzepaczką do temperatury 30-35 stopni.
Gdy objętość masy z drożdży powiększy się dwukrotnie wymieszaj go z masą jajeczną. Wsyp do tego 1,2 kg mąki i wymieszaj rękami. Ciasto wyrabiaj aż nabierze konsystencji i nie będzie się przyklejać. Podsypuj je też mąką. Na koniec dodaj roztopione masło.
Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na półtorej godziny. W trakcie rośnięcia krótko wyrabiaj ciasto rękoma.
Wyrośnięte ciasto podziel na mniejsze porcje, uformuj z nich ruloniki i pokrój na małe kawałki. Każdy należy spłaszczyć i położyć na nich konfiturę, a następnie zlepić jak sakiewkę. Następnie pączkom nadaj kulisty kształt. Ułóż zlepieniem do dołu i przykryj ściereczką na 30-45 minut.
W rondlu do temperatury 180 stopni rozgrzej smalec. Smaż pączki porcjami i obracaj je. Na koniec odsącz je od tłuszczu na ręczniku papierowym i polej lukrem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny