Wiadomo, że najlepsze są świeże warzywa. Poznajcie takie, które można zebrać z grządki późną jesienią, a nawet zimą.
Tradycyjna zima w polskim klimacie nie jest łaskawa dla roślin i wegetacji. W ogrodach to raczej czas uśpienia i czekania na wiosnę. Są jednak warzywa, które dobrze znoszą zimno. Można je zbierać późną jesienią, a nawet zimą. Oczywiście wiele zależy tu od pogody.
Coraz częściej zdarzają się łagodne zimy, podczas których można zbierać niektóre warzywa niemal bez przerwy aż do wiosny. Ciągle jednak trzeba się liczyć z tym, że przyjdą mrozy i zahamują wegetację roślin. Jednak i tak warto zainwestować w warzywa, które będziemy mieli choć przez część zimowego sezonu z własnej grządki.
Pod zimowy warzywnik warto wybrać miejsce słoneczne, ciepłe i osłonięte od wiatru. Warzywa na zimowy zbiór można uprawiać w gruncie, ale zapewnienie im osłon wydłuży czas ich zbiorów. Niekoniecznie od razu trzeba inwestować w duże tunele foliowe. Do osłonięcia zimowych warzyw wystarczy agrowłóknina rozpięta na niskiej konstrukcji z palików wbitych w ziemię.
Jeśli mamy podwyższone grządki, otoczone drewnianą konstrukcją, możemy na niej umocować włókninę. Takie zabezpieczenie jest potrzebne wtedy, gdy mają nadejść mrozy bez śniegu. To sytuacja, kiedy rośliny najłatwiej przemarzają. Jeśli pada śnieg, a mróz nie jest duży, nasze rośliny przetrwają pod osłoną śniegu.
Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji.
Zaloguj się lub załóż konto
Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.