Te słodkości jadali bohaterowie książek dla dzieci. To nie tylko pączki. Poznajcie ciekawe przepisy literackie na tłusty czwartek
Pączki od pani Tańskiej z "Awantury o Basię"
Na początku zajrzyjmy do kuchni pani Tańskiej, jednej z bohaterek „Awantury o Basię” Kornela Makuszyńskiego. Była to dziarska siedemdziesięciolatka „żywa jak wiewiórka”, mająca za cel wydanie za mąż swojej wnuczki – Stasi Olszańskiej. Do jednego z potencjalnych kandydatów na męża w pewnym momencie lektury mówi: „Panie Antoni. Niech Pan jutro do mnie zajdzie będą pączki”, na co artysta odpowiada: „Nie mam armaty. A pączki u pani przypominają armatnie pociski. Ale przyjść mogę…”
Chcąc wykonać takie „armatnie” pączki, będziemy potrzebowali:
- 10 dag drożdży,
- 4 szklanki mąki,
- 4 jajka,
- kostkę masła,
- 6 łyżek cukru,
- 5 łyżek wody,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- migdały,
- 2 opakowania cukru wanilinowego.
Sposób przygotowania: Zmieszaj drożdże, wodę i 2 łyżki cukru. Do osobnej miski wrzucić wszystkie pozostałe składniki, dodać drożdże i dobrze zagnieść ciasto. Z ciasta formujemy kulki, do każdej z nich wkładamy migdał, a na konie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Na koniec można polać pączki lukrem lub posypać cukrem pudrem.