MKTG SR - pasek na kartach artykułów
3 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Znany każdemu produkt pszczeli o słodkim smaku stanowi...
fot. Oleksandra Naumenko/123RF

Te błędy podczas gotowania mogą zmniejszyć ilość składników odżywczych w potrawie. Wyeliminuj je i ciesz się pełnowartościowym posiłkiem

Dodawanie miodu do gorącej herbaty

Znany każdemu produkt pszczeli o słodkim smaku stanowi źródło odżywczych cukrów, witamin, składników mineralnych, antyoksydantów, a także enzymów o właściwościach podnoszących odporność organizmu. Niestety te substancje ulegają rozpadowi pod wpływem działania temperatury wyższej niż 45 stopni Celsjusza. Oznacza to, że dodawanie miodu do gorącej herbaty, kakao lub ciasta nie zwiększa ich wartości odżywczej. Poza stratami składników odżywczych podnoszenie temperatury miodu powoduje wytworzenie w nim hydroksymetylofurfuralu (HMF). To związek, który ma działanie mutagenne i powoduje uszkodzenia struktury DNA komórek.

Jak więc skorzystać z właściwości zdrowotnych miodu? Należy spożywać go na surowo, a także dodawać do ostudzonych napojów do temperatury pokojowej.

Zobacz również

Nowy trener, nowe wyzwania , nowi piłkarze - ŁKS Łódź  startuje z treningami

Nowy trener, nowe wyzwania , nowi piłkarze - ŁKS Łódź startuje z treningami

Ostrowiecki Rynek zmieni się w zieloną wyspę. Więcej wody i roślin [WIZUALIZACJE]

Ostrowiecki Rynek zmieni się w zieloną wyspę. Więcej wody i roślin [WIZUALIZACJE]

Polecamy

Białystok wśród najmniej uciążliwych miast w kraju

Białystok wśród najmniej uciążliwych miast w kraju

Nowa atrakcja turystyczna Łodzi zachwyca. To podziemna Katedra na Stokach

Nowa atrakcja turystyczna Łodzi zachwyca. To podziemna Katedra na Stokach

Od lipca nowa lista leków refundowanych. Jakie preparaty kupisz taniej?

Od lipca nowa lista leków refundowanych. Jakie preparaty kupisz taniej?