Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Dekstryny należą do grupy modyfikowanych skrobi i są używane...
fot. Engin_Akyurt/pixabay.com

Szkodliwe E-dodatki do żywności. Tym trują nas producenci. Które E mogą szkodzić? Dlaczego nie wszystkie dodatki do żywności są bezpieczne

E1400 – Maltodekstryna (jako dekstryna)

Dekstryny należą do grupy modyfikowanych skrobi i są używane jako zagęstnik produktów skrobiowych, czyli zawierających mąkę wyrobów cukierniczych i słodyczy. Często występuje też w przetworach owocowych, zwłaszcza wysokosłodzonych, a także stanowi substancję pomocniczą w tabletkach i kapsułkach.

O czym się jednak nie mówi, to wysoki indeks glikemiczny tych związków, wyższy niż dla czystego cukru, oraz fakt że powoduje nasilony wzrost szkodliwych bakterii w jelitach (m.in. Salmonella i E. coli). Tym samym zwiększa ryzyko uszkodzeń ich śluzówki, a także rozwoju chorób zapalnych i alergii.

Zobacz również

Upadek spadochroniarza pod Krakowem. Trwa akcja ratunkowa

Upadek spadochroniarza pod Krakowem. Trwa akcja ratunkowa

Gdzie będzie grał Świt w II lidze? Emocje po słowach prezesa Pogoni

Gdzie będzie grał Świt w II lidze? Emocje po słowach prezesa Pogoni

Polecamy

Chrome otrzymał nowość w pasku adresu, która z pewnością ci się przyda

Chrome otrzymał nowość w pasku adresu, która z pewnością ci się przyda

Nowe przepisy na temat organizacji lekcji religii lub etyki już od 1 września

Nowe przepisy na temat organizacji lekcji religii lub etyki już od 1 września

Podlasianka oszukana przez fałszywego prokuratora i funkcjonariusza CBA

Podlasianka oszukana przez fałszywego prokuratora i funkcjonariusza CBA