Szkodliwe dodatki w żywności. 8 związków, których lepiej unikać. Sprawdź, w jakich są produktach!

Anna Rokicka-Żuk
Wśród dodatków do żywności nie ma wielu takich, które powodują silne efekty uboczne, co często dotyczy głównie osób z nadwrażliwością pokarmową. Wiemy m.in., że wzmacniacze smaku, takie jak glutaminiany (i pokrewny chemicznie słodzik aspartam) sprzyjają bólom głowy, a konserwanty takie jak dwutlenek siarki, benzoesany czy sorbiniany, a także sztuczne barwniki (m.in. karmin czy annato) wywołują reakcje alergiczne. Z kolei azotyny sprzyjają pojawieniu się świądu skóry i wysypek, a także łatwo przekształcają się w rakotwórcze związki. Natomiast sztuczne słodziki zaburzają glikemię i prowadzą do wzrostu masy ciała. To jednak problemy już nagłośnione, a szkodliwych „E” jest więcej! Za mało uwagi poświęca się za to dodatkom półsyntetycznym oraz pozyskiwanym z naturalnych produktów, a przez to uznanym za niegroźne. Najnowsze badania sugerują, że etykiety pewnych wysokoprzetworzonych produktów warto czytać ze szczególną uwagą, i unikać częstego spożywania konkretnych występujących w nich związków chemicznych – sprawdź, jakich! rawpixel/pixabay.com
Dodatki do żywności nie cieszą się dobrą sławą, choć wiele z nich jest całkiem bezpiecznych dla zdrowia. Najnowsze badania wskazują jednak na kilka z powszechnie stosowanych substancji dodatkowych, które wbrew dotychczasowym przekonaniom wcale nie są obojętne dla organizmu. Sprawdź, które związki i zawierające je produkty mogą szkodzić!

Zła dieta, cięższy przebieg COVID-19?

Wideo

Materiał oryginalny: Szkodliwe dodatki w żywności. 8 związków, których lepiej unikać. Sprawdź, w jakich są produktach! - Strona Zdrowia

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

E- 407, dlaczego jest stosowany np.jako zagęstnik, śmietana, konserwy mięsne itd.po co ta trucizna

Dodaj ogłoszenie