MKTG SR - pasek na kartach artykułów
2 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Naukowcy z Wielkiej Brytanii i Hiszpanii odkryli potencjał...
fot. RitaE/pixabay.com

Suplementy diety w ochronie przed COVID-19. Czy składniki odżywcze mogą zapobiegać infekcji koronawirusem SARS-CoV-2?

Witamina B12

Naukowcy z Wielkiej Brytanii i Hiszpanii odkryli potencjał witaminy B12 przeciwko SARS-CoV-2 w ramach poszukiwań cząsteczek blokujących replikację koronawirusa. Według stworzonych przez nich modeli matematycznych w jego zwalczaniu pomogą molekuły o podobnym działaniu do remdesiviru, ale bez typowych dla niego efektów ubocznych.

Oprócz leku stosowanego w terapii wirusowego zapalenia wątroby warunki te spełniały różne formy witaminy B12, czyli kobalaminy (kobamamid, hydroksykybalamina i metylokobalamina) w stężeniach osiągalnych normalnie w organizmie.

Związki te działały skutecznie również wobec nowych, najbardziej niebezpiecznych wariantów koronawirusa, takich jak Delta z Indii, Beta z RPA i Alfa z Wielkiej Brytanii.

Najlepsze źródła witaminy B12 to produkty odzwierzęce, m.in. wołowina, ciemne mięso drobiowe, tłuste ryby morskie czy nabiał, ale również grzyby i produkty fermentowane.

Zobacz również

Już dzisiaj inauguracja Miedzichowskich Eko-Jarmarków!

Już dzisiaj inauguracja Miedzichowskich Eko-Jarmarków!

Sebastian Machowski: Nie możemy pozwalać Kingowi na łatwe punkty

Sebastian Machowski: Nie możemy pozwalać Kingowi na łatwe punkty

Polecamy

Spróbuj zamiast piwa. Gasi pragnienie, odmładza, odchudza. Tani napój zrobisz w domu

Spróbuj zamiast piwa. Gasi pragnienie, odmładza, odchudza. Tani napój zrobisz w domu

Jak dobrze znasz kwiaty balkonowe? Sprawdź się w naszym quizie!

Jak dobrze znasz kwiaty balkonowe? Sprawdź się w naszym quizie!

Zjadłam czereśnie i okazało się, że mam ciężką alergię. Oto, co się ze mną stało

Zjadłam czereśnie i okazało się, że mam ciężką alergię. Oto, co się ze mną stało