Jesteście głodni na samą myśl? To rezerwujcie stoliki! W jesiennej edycji Restaurant Week w Białymstoku do wyboru jest piętnaście lokali. Kulinarne święto potrwa od 16 do 30 października. Jakie lokale biorą udział? I jakie są zasady rezerwacji? Sprawdź w galerii.
Kulinarne święto w Białymstoku
Restaurant Week to festiwal wybranych, wyróżniających się restauracji w największych polskich miastach, także w Białymstoku. W ramach akcji możecie spróbować specjalnie skomponowanego menu: przystawki, dania głównego i deseru. W cenie 49 złotych za osobę.
Zobacz też: 40 najbardziej instagramowych restauracji i kawiarni na Podlasiu. Te miejsca zachwycają wystrojem wnętrz
To doskonała okazja, by poznać nowe ciekawe smaki i restauracje. Wybrani szefowie kuchni przygotowują popisowe festiwalowe, trzydaniowe doświadczenie. Główną misją festiwalu jest promocja niezależnej polskiej sceny restauracyjnej przez przybliżanie jej gościom.
Mimo, że zapisy rozpoczęły się jeszcze przed startem festiwalu, decyzję gdzie zjecie, można podejmować przez cały czas trwania imprezy - do 30 października. Oczywiście pod warunkiem, że wybrany przez was lokal będzie miał jeszcze wolne terminy. Liczba festiwalowych stolików jest bowiem w każdym miejscu ograniczona.
Smak i ekologia idą w parze!
Restaurant Week 2019 odbywa się pod hasłem "Szanuj Jedzenie", w duchu zero-waste. To styl życia, zgodnie z którym człowiek stara się generować jak najmniej odpadów, a tym samym nie zanieczyszczać środowiska. To cel etyczny, ekonomiczny i wizjonerski, który pomaga ludziom naśladować zrównoważone naturalne cykle, w których wszystkie odrzucane materiały mają stać się zasobami.
Czytaj także: Nawet w kuchni wpływamy na stan naszej planety - zapewnia Łukasz Rakowski
Dzięki inteligentnemu systemowi wcześniejszych rezerwacji z wyborem menu również w czasie festiwalu, nie marnuje się ani trochę żywności.
I choć system rezerwacji to nie nowość, tym organizatorzy kolejny raz chcą zwrócić na uwagę na fakt, który się z tym wiąże: zapowiadając się wcześniej dajesz wyraźny znak restauratorom co do liczby porcji, które mają danego dnia wydać. Znając wcześniej liczbę gości, przygotują dokładnie tyle jedzenia, ile potrzeba. Smak i ekologia mogą przecież iść w parze.
Tu oglądasz: Ewelina Łapińska gotuje w programie Top Chef w Telewizji Polsat