Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Restauracja Sztuka Mięsa - Warsztaty kulinarne (zdjęcia)

mic
Warsztaty były ciekawym pomysłem na spędzenie wieczoru połączonego z kulinarną nauką i zabawą podczas gotowania.
Warsztaty były ciekawym pomysłem na spędzenie wieczoru połączonego z kulinarną nauką i zabawą podczas gotowania. Mr. & Mrs. Sandman
W Restauracji Sztuka Mięsa w kulinarne szranki stanęło ośmiu bardzo zdeterminowanych przeciwników. Pięć kobiet, trzech mężczyzn. Z tępymi nożami, ale z wolą walki i jeszcze większą chęcią wspólnej nauki gotowania.

[galeria_glowna]
"Anatomia kury i anatomia miłości" - takie było menu na Dzień Kobiet. Choć wtorkowe warsztaty dedykowane były romantycznej kuchni włoskiej, pierwsze minuty spotkania przeznaczono na naukę sprawnego posługiwania się nożem. Szef kuchni restauracji Sztuka Mięsa Maciej Tomaszewski zdradzał tajniki kątów, ustawienia nadgarstków i ruchów dłoni, dzieląc się wiedzą zza restauracyjnych drzwi.

Mimo noży ostrych jak brzytwa luzowanie kurczaka stanowiło prawdziwe wyzwanie. Uczestnicy warsztatów przyrządzili airlaine chicken (nazwane tak ze względu na kształt przypominający samolot) z makaronami cavatelli (wyglądającymi jak paluszki) na bazie ricotty i z sosem pomodoro vodka, chicken tenders na szparagach z sosem holenderskim z dodatkiem tabasco. Prawdziwymi gwiazdami wieczoru stały się jednak mule podane z fenkułem i sosem blue cheese.

- Tabasco, szparagi, mule to składniki o ugruntowanej już pozycji najbardziej pobudzających afrodyzjaków, nie mogło ich więc zabraknąć podczas lekcji z kuchni włoskiej - podkreślają współorganizatorzy spotkania, Iwona i Rafał Bortniczukowie, autorzy bloga Mr. & Mrs. Sandman. - Zawartość cynku, selenu czy witaminy B3 gwarantuje panom i paniom zachowanie sił witalnych, jest to więc idealne menu na Dzień Kobiet.

Warsztaty uzupełnił również praktyczny poradnik doboru wina do potrawy, zasad łączenia smaków i ich ciężkości, przedstawiony przez organizatorkę spotkania Agnieszkę Eliaszuk. - Włochy, uznawane za kraj romantyków, to także kraina winem płynąca. Warto podpatrywać Włochów, ich kulturę łączenia posiłków z winem, a także kulturę wspólnego gotowania, jedzenia i spędzania wieczorów w kuchni - mówi pani Agnieszka.

Ku wielkiemu rozczarowaniu, a nawet rozpaczy organizatorów, nie doszło do ostrej rywalizacji pomiędzy płciami, nie posypały się iskry ani kąśliwe uwagi. Wieczór zwieńczyła wspólna, uroczysta kolacja.

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny