- Pomysł na gastronomię tak naprawdę zrodził się jeszcze w dzieciństwie, od babci i mamy. Po szkole chciałbym wyjechać zagranicę, ale czy całe życie będę pracował w gastronomii – tego jeszcze nie wiem – przyznaje Jakub Humienny, uczeń drugiej klasy na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych w Zespole Szkół Technicznych w Białymstoku.
W miniony piątek na zajęciach praktycznych młodzież z tej klasy przygotowywała risotto z krewetkami. Przyrządzając owoce morza, młodzi szlifowali przepisy, które poznali kilka miesięcy temu na stażu w Portugalii.
– Co roku nasi uczniowie jeżdżą na zagraniczne staże, we wszystkich zawodach. Przez trzy tygodnie pracowali w restauracji, w realnych warunkach – mówi Wacław Pawluczuk, nauczyciel zawodu branży gastronomicznej.
ZST w Białymstoku kształci młodzież w zawodach zamówionych przez przedsiębiorców, czyli potencjalnych pracodawców, którzy oferują absolwentom setki miejsc pracy. W ubiegłym roku szkoła wprowadziła technika transportu kolejowego, a od września będzie kształcić programistów.
– Kształcenie zawodowe to edukacja na czasie. Oprócz wykształcenia ogólnego i matury, zdobywamy umiejętności zawodowe, podczas nauki istnieje możliwość odbywania praktyk w firmach – mówi Renata Frankowska, dyrektor ZST.
Dodaje, że od 1 września na młodzież czeka nowość – możliwość odbywania tzw. stażu uczniowskiego, który będzie stażem płatnym, będzie się wliczał do lat pracy.
Nowy kierunek od września wprowadza też m.in. Zespół Szkół Zawodowych nr 2 w Białymstoku. To operator maszyn i urządzeń do przetwórstwa tworzyw sztucznych. Nabór trwa.
– Zarówno w naszym regionie, jak i w kraju, wiele podmiotów gospodarczych potrzebuje operatorów maszyn do przetwórstwa tworzyw sztucznych, ofert pracy na pewno nie zabraknie. Absolwenci profilu mogą też kontynuować edukację w technikach i na studiach technicznych – mówi Kazimierz Wróblewski, dyrektor szkoły.
– Szkoły zawodowe w naszym województwie proponują młodym ludziom ciekawą ofertę i co ważne, ta oferta dostosowana jest do potrzeb lokalnego rynku pracy. Chętnie też wprowadzają nowe zawody, poszukują innowacyjnych rozwiązań i nie obawiają się nowoczesnych technologii. Zmieni się to stereotypowe postrzeganie i młodzież będzie widziała w szkołach zawodowych szansę własnego rozwoju, zdobycia dobrego zawodu i pomyślnego odnalezienia się na rynku pracy – podkreśla Beata Pietruszka, Podlaski Kurator Oświaty.
Rzeczywiście. Młodzież ma do wyboru o wiele więcej możliwości niż kilkanaście lat temu. To już nie tylko stolarz, kucharz, mechanik samochodowy. Przykładowo, Zespół Szkół Rolniczych w Białymstoku zachęca młodych takimi kierunkami jak np. technik obsługi turystyki, informatyk, technik weterynarii czy architektury krajobrazu. Z kolei w Zespole Szkół Ogólnokształcących i Technicznych w Białymstoku młodzież kształci się na tak przyszłościowych kierunkach jak np. technik reklamy, fotografii i multimediów, realizacji nagrań.
– Niezmiennie mamy trzy kierunki kształcenia i to jest nasza mocna strona. Mamy wyspecjalizowaną kadrę i tradycję. Nasze kierunki to: technik ekonomista, technik handlowiec oraz technik hotelarstwa – mówi Wojciech Janowicz, dyrektor Zespołu Szkół Handlowo-Ekonomicznych w Białymstoku.
Podkreśla, że to co wyróżnia szkołę w województwie, a także i w kraju, to posiadanie europejskiej karty jakości mobilności programu Erasmus+. – To uznanie najwyższej jakości realizowanych projektów unijnych w kontekście mobilności młodzieży, a więc staży zagranicznych. Hotelarze są w tej chwili we Francji, na Lazurowym Wybrzeżu, ekonomiści i handlowcy wrócili z Barcelony, jesienią młodzież pojedzie do Walencji na praktyki – dodaje dyrektor Janowicz.
Rekrutacja do liceów i techników 2019. Nie przegap tych terminów!
- 13 maja – start rekrutacji elektronicznej
- 18 czerwca godz. 16 – koniec rekrutacji
- 5 lipca godz. 10 – w szkołach zostaną wywieszone listy kandydatów zakwalifikowanych i niezakwalifikowanych
- 10 lipca – do tego dnia rodzice kandydatów muszą potwierdzić wolę uczęszczania ich dziecka do danej szkoły
- 12 lipca godz. 10 – komisja rekrutacyjna poda listy kandydatów przyjętych i nieprzyjętych do danej szkoły publicznej
Zobacz też:
Flesz - pszczoły wymierają, grozi nam głód
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?