Pyszne kiełbaski zapiekane w cieście. Niewymagający przepis na śniadanie. Spektakularny wygląd zachwyci gości

Materiał promocyjny SM Mlekpol
Pyszne kiełbaski zapiekane w cieście to danie, które nie wymaga wiele pracy. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć posiłek idealny na śniadanie.
Pyszne kiełbaski zapiekane w cieście to danie, które nie wymaga wiele pracy. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć posiłek idealny na śniadanie. Anna Daniluk
Kiełbaski zapiekane w cieście to przysmak pochodzący z kuchni brytyjskiej. Znane są pod nazwą „toad in the hole”, czyli ropucha w jamie. Zazwyczaj kiełbaski grilluje się lub podsmaża na oleju w naczyniu żaroodpornym i zalewa wytrawnym cieście naleśnikowym. Takie danie sprawdzi się na śniadanie, a także jako przekąska na Wielkanoc. Sprawdź przepis na wyraziste kiełbaski zapiekane w cieście nie tylko na święta.

W skrócie

Na śniadanie wielkanocne warto zrobić kiełbaski zapiekane w cieście naleśnikowym. Ten prosty posiłek powstaje z łatwo dostępnych składników. Wystarczy doprawić je suszonym tymiankiem, który nadaje daniu obłędnego zapachu i smaku. Najczęściej zapiekane są wieprzowe kiełbaski. Można także z surowej kiełbasy wycisnąć środek z osłonki i uformować niewielkie pulpeciki. Następnie podsmaża się je na złoto i zalewa ciastem. Co więcej, to danie poprawia humor i zrobisz je w pół godziny.

W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania kiełbasek zapiekanych w cieście

Kiełbaski zapiekane w cieście – przepis na śniadanie

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 200 ml mleka UHT Łaciate 2 procent,
  • 90 g mąki pszennej,
  • 4 małe białe kiełbaski,
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • 20 ml oleju rzepakowego.

reklama

Jak zrobić kiełbaski zapiekane w cieście?

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzałam do 220° Celsjusza z funkcją termoobiegu.
  2. W tym czasie do miski wlałam mleko, dodałam jajka, doprawiłam solą, pieprzem i tymiankiem i wymieszałam.
  3. Następnie dosypałam przesianą mąkę pszenną.
  4. Kiełbaski pokroiłam w około 2 cm plastry.
  5. W naczyniu żaroodpornym rozgrzałam olej i podsmażyłam kawałki kiełbasy na złoty kolor.
  6. Ciastem naleśnikowym zalałam kiełbaski w naczyniu żaroodpornym i włożyłam do nagrzanego piekarnika.
  7. Kiełbaski zapiekałam w cieście przez 20 minut.
  8. Danie przed podaniem można posypać świeżymi listkami tymianku, posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Więcej inspiracji kulinarnych znajdziesz na stronie Najlepsze w kuchni

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Pyszne kiełbaski zapiekane w cieście to danie, które nie wymaga wiele pracy. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć posiłek idealny na śniadanie.

Pyszne kiełbaski zapiekane w cieście. Niewymagający przepis ...

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny