Prezydencka zupa

Janka Werpachowska jwerpachowska@poranny.pl tel. 085 748 95 65
Prezydent Tadeusz Arłukowicz gotował, panie obecne na sali kibicowały.
Prezydent Tadeusz Arłukowicz gotował, panie obecne na sali kibicowały.
Inicjatywa młoda, ale rokująca świetnie. Obiady Czwartkowe u Diabetyków będą serwowane co dwa tygodnie. I zawsze pojawi się niespodzianka.

Prezydent Tadeusz Arłukowicz gotował, panie obecne na sali kibicowały. Za chwilę z jeszcze większym zainteresowaniem zabrały się do degustacji przygotowanych przez wiceprezydenta Białegostoku dań.

Wszystko to działo się w czwartek, podczas imprezy, której wcale nie organizowały wojujące feministki. "Prezydent przy garach" to jedna z atrakcji, można powiedzieć - danie główne - kolejnego Obiadu Czwartkowego u Diabetyków.

Zaczęło się... od deseru

Niby wbrew logice, ale tak to już na tych czwartkowych obiadach jest. Zaproszonym gościom najpierw serwuje się strawę duchową. A jest ona najwyższej jakości, sam cymes. Grupa Sarakina żywiołowo wykonała kilka kompozycji, inspirowanych utworami Fryderyka Chopina. Bałkańskie rytmy, kolorystyka i instrumentarium to elementy, które poruszają każdego miłośnika muzyki.

Zdrowe obiady czwartkowe

Danuta Roszkowska, szefowa Podlaskiego Stowarzyszenia Diabetyków, animatorka i redaktor naczelna periodyków poświęconych zagadnieniom związanym z cukrzycą, miała świetny pomysł: Obiady Czwartkowe u Diabetyków przyciągają nie tylko osoby cierpiące na cukrzycę. Bo podczas tych spotkań rozmawia się o chorobie, ale przede wszystkim o profilaktyce i leczeniu.
Tym razem w restauracji Capitol dominującym tematem była witamina A i jej znaczenie w naszej codziennej diecie. I również prezydenckie gotowanie podporządkowane było temu zagadnieniu.

Tadeusz Arłukowicz na pierwsze danie przygotował zupę z dyni - bo przecież witaminę A znajdziemy we wszystkich owocach i warzywach, które mają kolor żółty, pomarańczowy czy czerwony. Zupa z dyni jest pyszna i szalenie prosta w przygotowaniu. Wystarczy na patelni, na niewielkiej ilości oleju, podsmażyć cebulę i czosnek, dodać to do drobno pokrojonej dyni, zalać wodą, lekko osolić i gotować kilkanaście minut. Kiedy dynia jest już prawie rozgotowana, dodajemy trochę śmietany i wszystko dokładnie przecieramy na pyszny krem. Już w talerzu można posypać zupkę prażonymi pestkami z dyni i siemieniem lnianym.

Makarony to moja specjalność

- W domu też gotuję, ale najczęściej makarony - opowiadał Tadeusz Arłukowicz. - Ugotowane al dente. I do tego sosy. Moim ulubionym jest sos serowy. Też prosty w przygotowaniu: na patelni rozpuszczamy ser pleśniowy - może być np. Lazur albo camembert, co kto lubi. Można wykorzystać resztki różnych serów, jakie mamy w lodówce. Kiedy już osiągną one odpowiednią, taką półpłynną konsystencję, w zasadzie sos jest gotowy. Nie solimy, bo sery są słone. Można przyprawić świeżo zmielonym pieprzem i dodać garść posiekanej zielonej pietruszki. Pycha!

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3