Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Połączenie pączka i naleśnika. Puchate placuszki na maślance same rosną na patelni. To tradycyjny, świąteczny przysmak w Danii

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Duńskie placuszki przypominają pączki
Duńskie placuszki przypominają pączki Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Duńskie placuszki z jabłkami lub dżemem przypominają polskie pączki. Ciasto robi się w mig i smaży na patelni. Placuszki pęcznieją, stają się puchate, więc łatwo je przeciąć i nadziać dżemem. W Danii aebleskiver są tradycyjnym, bożonarodzeniowym przysmakiem. Serwuje się je głównie w okresie okołoświątecznym, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zajadać placuszki na maślance na śniadanie.

W skrócie

Duńskie aebleskiver to okrągłe, puchate placuszki, które tradycyjnie podaje się w wigilię Bożego Narodzenia, ale również przez cały okres adwentu. Są także popularne w USA – tam zostały przywiezione oczywiście przez duńskich emigrantów – gdzie jada się je na śniadanie. W dosłownym tłumaczeniu aebleskiver to plasterki jabłka. Dawniej wypełniało się nimi placuszki, ale obecnie nadziewa się je dżemem, niekoniecznie jabłkowym.
Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że nadziewanie placków jest trudne. To tylko wrażenie. Sekret tkwi w cieście, które pęcznieje podczas smażenia. W Danii tradycyjnie smaży się je w specjalnej patelni do aebleskiver – z wgłębieniami. W ten sposób powstają kulki, które trochę przypominają nasze pączki. Wystarczy wówczas naciąć usmażone ciasto i wypełnić je dżemem, np. za pomocą rękawa cukierniczego. Jest też prostszy sposób na przygotowanie puszystych placuszków. Można je usmażyć na zwykłej patelni, na której ciasto i tak spęcznieje. Placuszki będą tylko trochę płaskie, ale i tak będzie można je naciąć i wypełnić dżemem za pomocą zwykłej łyżeczki. Wygląd będzie nieco inny, ale smak pozostanie ten sam.

Aebleskiver - duńskie placuszki na maślance

Czas przygotowania: 15 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: średnie

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 3 jajka,
  • 1,5 szklanki maślanki,
  • 10 łyżek roztopionego g masła,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • szczypta gałki muszkatołowej i kardamonu,
  • szczypta soli,
  • dżem malinowy,
  • cukier puder.

Jak zrobić szybkie placuszki, przypominające pączki?

  1. Białka jaj i łyżeczkę cukru ubiłam na sztywną pianę.
  2. Żółtka jaj wymieszałam szybko z drugą łyżeczką cukru oraz ekstraktem z wanilii na gładką masę.
  3. W kolejnej misce wymieszałam mąkę, sodę, cynamon, gałkę, kardamon i sól. Stopniowo dodawałam maślankę.
  4. Do powstałej masy dodałam wymieszane żółtka oraz 7 łyżek roztopionego masła. Stopniowo dodawałam ubite białka. Gotowe ciasto wstawiłam na 10 minut do lodówki.
  5. Rozgrzałam patelnię i roztopiłam na niej pozostałe masło.
  6. Na patelni ułożyłam po łyżce ciasta.
  7. Gdy ciasto zaczęło pęcznieć, przewróciłam je pałeczkami na drugą stronę. Smażyłam na złoto.
  8. Gdy placuszki były gotowe i puchate, nacięłam je i wypełniłam dżemem.
  9. Podałam posypane cukrem pudrem.
od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Połączenie pączka i naleśnika. Puchate placuszki na maślance same rosną na patelni. To tradycyjny, świąteczny przysmak w Danii - Strona Kuchni

Wróć na poranny.pl Kurier Poranny