Podłoga czysta, ładna i przyjemna

Olga Prusińska Olga.Prusinska@mediaregionalne.pl
Terakota jeszcze długo będzie bezkonkurencyjna w roli posadzki kuchennej
Terakota jeszcze długo będzie bezkonkurencyjna w roli posadzki kuchennej
W trosce o jej funkcjonalność często zapominamy o tym, że podłoga w kuchni może być stylowa i pomysłowa.

Tradycyjna, najczęściej spotykana podłoga w kuchni ułożona jest z płytek ceramicznych. Nie ma się czemu dziwić - płytki są materiałem naturalnym, pasują do każdego wnętrza, a dobrze ułożone przetrwają wiele lat. Wyróżnia je też duża trwałość i bogata kolorystyka.
Jednak płytki ceramiczne - zarówno gres, jak i terakota są materiałem, który w kuchni stosujemy najczęściej. A jest przecież jeszcze wiele innych rozwiązań.

Nie tylko terakota

Jednym z nich jest materiał także naturalny, ale jednocześnie zdecydowanie bardziej elegancki, czyli kamień. Do kuchni trzeba dobrze wybrać jego rodzaj i właściwie go użytkować. Najlepszy jest granit. To kamień nie tylko nienasiąkliwy, a więc odporny na wilgoć i wodę, ale i łatwy w czyszczeniu: odporny na zarówno na plamienie, jak i na działanie nawet agresywnych środków czyszczących.
- Piaskowce i wapienie, które znajdą się na podłodze w naszej kuchni, ze względu na ich porowatość, trzeba odpowiednio zaimpregnować - mówi Jacek Ciasnocha z Grupy Atlas. - Posadzkę można wyłożyć tylko kamieniem odpowiednio obrobionym.
Najczęściej stosuje się szlifowane płytki. W kuchni w stylu rustykalnym można zastosować kamień łupany na płyty bądź kostki kamienne. Ich zewnętrzne krawędzie muszą być jednak przeszlifowane. Ciekawy efekt daje też mozaika kamienna.
Posadzka okryta korkiem to kolejny przykład podłogi naturalnej, a zarazem ciepłej, nie tylko o powierzchni bardzo przyjemnej w dotyku, ale i antyelektrostatycznej, nieprzyciągającej kurzu.
- Korek, choć pozornie miękki, jest bardzo wytrzymały mechanicznie - mówi Jacek Ciasnocha. - Wyróżnia się też izolacyjnością akustyczną, oraz co w kuchni istotne - jest trudnopalny.
Korek dostępny jest zwykle w postaci niewielkich kwadratowych płytek lub paneli, zabezpieczonych lakierem uretanowym lub powłoką winylową. W miejscach intensywnie eksploatowanych - a do takich należy kuchnia - wymaga dodatkowego zabezpieczenia lakierem.

Panele dobre na wszystko

Tym wszystkim, którzy nie decydują się na trudy utrzymania posadzki z materiałów naturalnych, polecić można materiał wyglądający naturalnie, czyli panele laminowane. Imitują drewno, ale także kamień, terakotę, tkaninę i wiele innych materiałów, dzięki czemu mogą naśladować każdy wzór podłogi. O tym, czy nadają się do kuchni, decyduje materiał, z jakiego są wykonane.
- Jeżeli rdzeń paneli jest z płyty HDF o podwyższonej odporności na wodę, a warstwa wierzchnia to laminat, możemy je stosować w kuchni - wyjaśnia ekspert z Grupy Atlas.
Panele laminowane należą do materiałów tańszych od naturalnych i są łatwe w utrzymaniu - do ich czyszczenia wystarczy woda z detergentem.
- Jeśli jednak woda dostanie się między listwy, mogą ulec odkształceniu i wypaczeniu - ostrzega Jacek Ciasnocha. - To może prowadzić do uszkodzenia, a w przypadku takich paneli uszkodzenia są nienaprawialne.
Co więcej, ten rodzaj podłogi jest bardzo akustyczny, wymaga więc odpowiedniego wytłumienia.
Z powyższych względów warto dobrze rozważyć stosowanie paneli laminowanych zwłaszcza w kuchniach intensywnie eksploatowanych, np. pełniących też funkcję jadalni.

Nowoczesne gumoleum

Innym bardzo praktycznym sposobem na posadzkę jest wykładzina elastyczna nowej generacji. Jest trwała i dostępna w wielu wzorach i kolorach, z rolki lub pod postacią płytek.
- Do niewątpliwych zalet takiej wykładziny należy to, że łatwo ją utrzymać w czystości - mówi ekspert. - Co ważne, nowoczesna wykładzina elastyczna jest też bardzo odporna na chemikalia, na żar z papierosów i na ucisk mechaniczny. Przez cały okres użytkowania zachowuje barwę i wzór.
Zaletami wykładziny elastycznej jest też to, że łatwo ją położyć, oraz to, że jej design pozwala na dużą dowolność w łączeniu różnych wzorów i kolorów. Taka wykładzina może być też używana na posadzkach ogrzewanych.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3