Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Przez za grubo zmieloną kawę woda przepływa i nie wydobywa z...
fot. Pixabay.com

Parzenie kawy - takie są najczęstsze błędy. Kawa robi się niesmaczna i traci walory zdrowotne

Grubość zmielenia ziaren

Przez za grubo zmieloną kawę woda przepływa i nie wydobywa z niej całości aromatu. A gdy zmielisz kawę zbyt drobno, woda nie może przecisnąć się przez kawowe drobiny i przepala ją – napój staje się wówczas kwaśny i gorzki.

Jeśli twoja ulubiona kawa to taka po turecku (tak zwana zalewajka, z fusami) to wybierz grubo mielone ziarna kawy. Dzięki temu podczas zaparzania wydobędziesz doskonały smak z mniejszą goryczą niż w przypadku drobniej zmielonych ziaren.

Zobacz również

Wielki powrót do Unii Tarnów

Wielki powrót do Unii Tarnów

Były wójt Starego Pola odszedł z profilem gminy na Facebooku. Nie odda, bo to jego

Były wójt Starego Pola odszedł z profilem gminy na Facebooku. Nie odda, bo to jego

Polecamy

Były reprezentant Polski złożył kwiaty z okazji Dnia Zwycięstwa w Rosji!

Były reprezentant Polski złożył kwiaty z okazji Dnia Zwycięstwa w Rosji!

Były i obecny marszałek województwa zachęcają do głosowania na Tomasza Frankowskiego

Były i obecny marszałek województwa zachęcają do głosowania na Tomasza Frankowskiego

Odebrałeś telefon od Straży Granicznej? Uważaj! To nowa metoda oszustów

Odebrałeś telefon od Straży Granicznej? Uważaj! To nowa metoda oszustów