Oto przepisy na domowe nalewki i soki. Na te owoce i zioła zaczyna się sezon! Nalewka z malin? Sprawdź, jak zrobić
Przepis na nalewkę z cytryn
To nalewka, która nie musi leżakować, a dodatkowo jest bardzo prosta w przygotowaniu.
- 6 dużych cytryn – najlepiej niewoskowanych (ekologicznych)
- 1/2 litra wódki 40%
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki płynnego miodu
- 1/2 szklanki wody
Cytryny dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem. Skrobaczką do warzyw obieramy żółtą skórkę z cytryn. Skórki wkładamy do słoja i zalewamy wódką (lub wódką i spirytusem). Cukier rozpuszczamy z wodą, podgrzewając w rondelku. Dodajemy miód i odstawiamy. Z obranych cytryn wyciskamy sok.
Łączymy sok (bez pestek, można przelać przez gazę, żeby był klarowny) z syropem cukrowo-miodowym i wlewamy całość do drugiego słoja. Zostawiamy oba słoje na dobę w widnym miejscu. Po dobie łączymy zawartość obu słojów, przelewając sam płyn do litrowej butelki. Zostawiamy na kolejną dobę lub dwie w ciemnym miejscu.