Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ośrodek Szkolenia i Wychowania OHP. Ogólnopolski konkurs Sprawny w zawodzie - bezpieczny

Julita Januszkiewicz [email protected] tel. 85 748 95 18
Dawid Stanisławek (z lewej) i Łukasz Swojak pochodzą ze Starachowic. Na co dzień uczą się zawodu kucharza. Wczoraj chłopcy przystąpili do konkursu. Jednym z zadań było przygotowanie obiadu domowego.
Dawid Stanisławek (z lewej) i Łukasz Swojak pochodzą ze Starachowic. Na co dzień uczą się zawodu kucharza. Wczoraj chłopcy przystąpili do konkursu. Jednym z zadań było przygotowanie obiadu domowego. Anatol Chomicz
Trzydziestu dwóch młodych kucharzy z całego kraju rywalizowało w ogólnopolskim konkursie. Przygotowywali obiad domowy oraz rozwiązywali trudny test.

Gotowanie to moja pasja - przekonywał 18-letni Łukasz Swojak ze Starachowic. Wczoraj z kolegą Dawidem Stanisławkiem przygotowywał obiad, czyli klopsiki duszone w sosie pomidorowym z surówką z kapusty kiszonej oraz gotował makaron.

Ubrani w białe fartuchy chłopcy najpierw wyszorowali ręce, a potem zabrali się do pichcenia. Wcześniej umyli, obrali i pokroili warzywa. Zamoczyli też bułkę w wodzie.

Na przyrządzenie obiadu Dawid i Łukasz musieli przeznaczyć dwie godziny. Do dyspozycji mieli sztućce oraz naczynia.

- Lubimy domową kuchnię, więc na pewno poradzimy sobie. Nie chcielibyśmy przyrządzać owoców morza - podkreślali przed rozpoczęciem gotowania.

Od dwóch lat dzięki wsparciu Ochotniczego Hufca Pracy chłopcy uczą się zawodu kucharza.
To właśnie z tą profesją wiążą swoją przyszłość. Łukasz chciałby wyjechać do Londynu, by tam pracować w restauracji. Dawid marzy o założeniu swojego lokalu.

Wczoraj młodzi kucharze sprawdzili, to co potrafią podczas ogólnopolskiego konkursu pn. "Sprawny w zawodzie - bezpieczny".

Do rywalizacji przystąpiły 32 osoby z szesnastu województw. Wcześniej musiały przejść przez eliminacje w swoich regionach.

- Podopieczni OHP, którzy w tym roku kończą dwuletni cykl kształcenia, mogą w czasie konkursu sprawdzić swój poziom przygotowania zawodowego do zewnętrznych egzaminów kwalifikacyjnych - wyjaśnia Ewa Kosińska, kierownik zespołu ds. kształcenia i wychowania Podlaskiej WK OHP w Białymstoku.

W części praktycznej trzeba było wykonać cztery dania obiadowe. Natomiast w części teoretycznej młodzi ludzie musieli rozwiązać test składający się z 50 pytań.

- Na pierwszy rzut oka wydawały się one łatwe, ale tak naprawdę zadania były trudne. Uczniowie mogli się wykazać wiedzą z zakresu technologii żywienia, znajomością sprzętu, receptur, a także przepisów BHP - tłumaczy Ewa Kosińska.

Przy ocenie jurorzy brali również pod uwagę czy uczestnicy przed przystąpieniem do pracy dbają o higienę osobistą, a także czy są schludnie ubrani.

Liczył się też sposób przygotowywania potraw, czyli np. odpowiednie ćwiartowanie mięsa.

Czytaj e-wydanie »

Nieruchomości z Twojego regionu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny