Gotowanie to moja pasja - przekonywał 18-letni Łukasz Swojak ze Starachowic. Wczoraj z kolegą Dawidem Stanisławkiem przygotowywał obiad, czyli klopsiki duszone w sosie pomidorowym z surówką z kapusty kiszonej oraz gotował makaron.
Ubrani w białe fartuchy chłopcy najpierw wyszorowali ręce, a potem zabrali się do pichcenia. Wcześniej umyli, obrali i pokroili warzywa. Zamoczyli też bułkę w wodzie.
Na przyrządzenie obiadu Dawid i Łukasz musieli przeznaczyć dwie godziny. Do dyspozycji mieli sztućce oraz naczynia.
- Lubimy domową kuchnię, więc na pewno poradzimy sobie. Nie chcielibyśmy przyrządzać owoców morza - podkreślali przed rozpoczęciem gotowania.
Od dwóch lat dzięki wsparciu Ochotniczego Hufca Pracy chłopcy uczą się zawodu kucharza.
To właśnie z tą profesją wiążą swoją przyszłość. Łukasz chciałby wyjechać do Londynu, by tam pracować w restauracji. Dawid marzy o założeniu swojego lokalu.
Wczoraj młodzi kucharze sprawdzili, to co potrafią podczas ogólnopolskiego konkursu pn. "Sprawny w zawodzie - bezpieczny".
Do rywalizacji przystąpiły 32 osoby z szesnastu województw. Wcześniej musiały przejść przez eliminacje w swoich regionach.
- Podopieczni OHP, którzy w tym roku kończą dwuletni cykl kształcenia, mogą w czasie konkursu sprawdzić swój poziom przygotowania zawodowego do zewnętrznych egzaminów kwalifikacyjnych - wyjaśnia Ewa Kosińska, kierownik zespołu ds. kształcenia i wychowania Podlaskiej WK OHP w Białymstoku.
W części praktycznej trzeba było wykonać cztery dania obiadowe. Natomiast w części teoretycznej młodzi ludzie musieli rozwiązać test składający się z 50 pytań.
- Na pierwszy rzut oka wydawały się one łatwe, ale tak naprawdę zadania były trudne. Uczniowie mogli się wykazać wiedzą z zakresu technologii żywienia, znajomością sprzętu, receptur, a także przepisów BHP - tłumaczy Ewa Kosińska.
Przy ocenie jurorzy brali również pod uwagę czy uczestnicy przed przystąpieniem do pracy dbają o higienę osobistą, a także czy są schludnie ubrani.
Liczył się też sposób przygotowywania potraw, czyli np. odpowiednie ćwiartowanie mięsa.
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?