Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

OHP Wasilków. Uczniowie gotowali niemieckie dania

Julita Januszkiewicz [email protected]
Maciej Giełażyn, Rafał Cudrowski (od lewej) na praktykach w Niemczech poznali różne potrawy. Wczoraj pochwalili się swoimi umiejętnościami. Ugotowali m. in. zupę z wołowiną i makaronem.
Maciej Giełażyn, Rafał Cudrowski (od lewej) na praktykach w Niemczech poznali różne potrawy. Wczoraj pochwalili się swoimi umiejętnościami. Ugotowali m. in. zupę z wołowiną i makaronem. Wojciech Wojtkielewicz
Młodzież z ośrodka OHP z Wasilkowa wróciła z zagranicznego stażu. Wczoraj zaprezentowała dania, które nauczyła się tam robić.

Przygotowanie zupy z wołowiną i makaronem nie było trudne, ale za to czasochłonne. Jej ugotowanie zajęło nam 1,5 godziny - mówią Łukasz Milcz i Maciej Giełażyn, podopieczni Ośrodka Szkolenia i Wychowania OHP w Wasilkowie. Uczą się zawodu kucharza.

Przepis na zupę chłopcy znaleźli w kulinarnej książce podczas zagranicznego stażu. Wczoraj poczęstowali nią gości.

W ośrodku szkoleniowym we Frankfurcie nad Odrą przez trzy tygodnie podopieczni OHP odbywali praktyki zawodowe.

- Uczniowie dowiedzieli się jak układać sztućce oraz dekorować talerze. Uczyli się też słownictwa branżowego w języku francuskim, niemieckim i angielskim. Na koniec każdego dnia było też podsumowanie czego się nauczyli - opowiada Mirosław Kaczyński, wychowawca grupy polskiej.
Młodzież przygotowywała też wykwintne potrawy serwowane w hotelach cztero- i pięciogwiazdkowych.

- Gotowaliśmy zupy z małż, krewetek i krabów. Uczyliśmy się też robić różne potrawy regionalne. Wcześniej nigdy o nich nie słyszeliśmy - wspomina Tachir Florianowicz.

- Kuchnia niemiecka jest tłusta i ciężkostrawna - stwierdza Rafał Cudrowski, który z Tachirem przyrządził jagnięcinę.

Młodzieży na stażu podobało się też to, że każdy miał swoje stanowiska pracy. I panował tam porządek.

- To czego nauczyliśmy się w Niemczech przyda nam się w pracy - przekonuje Bartosz Chomiuk, kolejny podopieczny OHP w Wasilkowie.

- Chciałabym mieć swoją restaurację - mówi Tachir.

Z kolei Rafał Cudrowski planuje zatrudnić się jako kucharz w USA.

Czytaj e-wydanie »

Nieruchomości z Twojego regionu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny