2 z 22
Poprzednie
Następne
Nie tylko zupa z pokrzywy. Polecamy sprawdzone przepisy na pyszne dania z ogrodowych „chwastów” i innych dzikich roślin. Zobacz, co zrobić
Młode pędy chmielu
Młode pędy chmielu rosną dziko, a czasem też w ogrodach. Są pyszne. W taki sam sposób można potraktować młode pędy jeżyny bezkolcowej.
Przygotowanie
Zrywamy młode pędy chmielu – długości ok. 10-15 cm (dłuższe będą łykowate). Po umyciu wkładamy je do wysokiego garnka z wrzącą wodą i gotujemy przez ok. 10 minut (najlepiej pędy gotować jak szparagi – „na stojąco”, szczytami do góry). Pędy odcedzamy – i podajemy. Możemy zrobić to na kilka sposobów:
- posypane podsmażoną bułką tartą
- polane octem balsamicznym (lub sosem winegret)
- chwilę podsmażone na patelni – na oliwie, z dodatkiem czosnku.