Nie tylko grill
Dariusz Stobierski, firma Atlas
Mechanizm pieczenia jest bardzo prosty. Kiedy rozpalamy ogień, cegły szamotowe wchłaniają ciepło tak długo, aż wchłoną maksymalną ilość. Od tego momentu zaczynają je oddawać i to ciepło wykorzystujemy. Z rozgrzanego pieca wygarniamy popiół i do czystej komory wkładamy przyrządzane potrawy. Zamykamy drzwiczki i czekamy. Nieco odmienną technikę stosuje się przy szybkim pieczeniu pizzy. Wówczas żar odgarniamy do tyłu bądź na jedną stronę paleniska i w oczyszczonych miejscach kładziemy potrawy. Pieczeniu sprzyja także kształt pieca. Kumulująca ciepło kopuła ześrodkowuje promienie na powierzchni podłogi pieca i zapewnia równomierne wypiekanie. Istotny jest dobór drewna lub węgla drzewnego, nie tylko ze względu na efektywność spalania, ale i na aromat, który nadaje wypiekom.