Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
11 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Dobrze znany zakwas zbożowy jest obecnie rzadkim składnikiem...
fot. Anna Bizoń/123RF

Naturalne probiotyki – 10 produktów, które hamują stan zapalny. To nie tylko ogórki kiszone i zakwas, ale też kimchi i kombucha

Żur i zakwas na chleb

Dobrze znany zakwas zbożowy jest obecnie rzadkim składnikiem pieczywa, choć coraz bardziej poszukiwanym. Na jego bazie produkuje się też roztwór do przygotowania żuru. To nic innego, jak ziarna zbóż fermentowane z udziałem bakterii kwasu mlekowego i drożdży, które nie tylko zapewniają lepszą strukturę wypieków, ich spulchnienie i dłuższą trwałość, ale też rozkładają nieprzyswajalne kompleksy związków mineralnych z fitynianami, zwiększając ich przyswajalność. Choć w pieczywie żytnim czy żurku spożywamy nieaktywne mikroby, dzięki zawartości kwasu mlekowego wpływającego korzystnie na układ pokarmowy i dostępności składników odżywczych są to polecane elementy codziennej diety.

Zobacz również

Wiosenna rewelacja namieszała w tabeli. Skrót meczu Górnik - ŁKS

Wiosenna rewelacja namieszała w tabeli. Skrót meczu Górnik - ŁKS

Karpaty Krosno rozbite w Chełmie

Karpaty Krosno rozbite w Chełmie

Polecamy

Szał w Madrycie. Król mączki gra dalej. Udany rewanż

Szał w Madrycie. Król mączki gra dalej. Udany rewanż

Blamaż Biało-Czerwonych na ME. Brak medalu w judo

Blamaż Biało-Czerwonych na ME. Brak medalu w judo

Turniej WTA w Madrycie. Iga Świątek poznała rywalkę w 4. rundzie

Turniej WTA w Madrycie. Iga Świątek poznała rywalkę w 4. rundzie