MISTRZOWIE SMAKU Prezentujemy liderów plebiscytu w poszczególnych kategoriach [GALERIA]
Mariusz Żuk, Pan Marcepan, Białystok
Kategoria: Mistrz Słodkości Roku
Swoją drogę zawodową wybrał już jako nastolatek, podczas poszukiwań idealnego kierunku szkoły średniej. - Wybór nie był trudny, ponieważ odkąd pamiętam czułem ogromną satysfakcję ze spędzania czasu w kuchni. Już jako 7-letnie dziecko częstowałem swoimi daniami i deserami moją rodzinę, celebrując w ten sposób ważne momenty w naszym życiu – mówi nam.
W pamięci naszego kandydata do tytułu Mistrz Słodkości Roku szczególnie utkwiło stworzenie przez niego własnej wersji czekolady. - Pamiętam, że byłem z tego niezwykle dumny i rozdałem mój przepis całej rodzinie – dodaje. Miłość do słodkości oraz dobre nawyki w kuchni pan Mariusz zawdzięcza swojej mamie. To właśnie ona była jego najlepszym nauczycielem cukiernictwa. - Nie wyobrażam sobie oddać komuś niedopracowany tort na ważną rodzinną uroczystość. Zawsze musi być perfekcyjnie. Praca w gastronomii to nic innego jak praca z ludźmi, a to jest jedna z najtrudniejszych umiejętności – mówi.
A jakie danie jest ulubionym naszego kandydata? - Żadna z moich wizyt w restauracji nie może obejść się bez pysznego tatara z nietuzinkowymi dodatkami. To właśnie on jest dla mnie często wyznacznikiem smaku szefa kuchni. Na deser zawsze najchętniej zjadłbym tort bezowy, jak przystało na “Pana Marcepana”.