MKTG SR - pasek na kartach artykułów
2 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nie ma świąt bez pierogów z kapustą i grzybami, a lata bez...
fot. pixabay.com

Mąka w kuchni. Pierogi, pyzy a może knedle? Jaką mąkę wybrać i jak przygotować z niej idealne ciasto

Pierogi - klasyka polskiej kuchni

Nie ma świąt bez pierogów z kapustą i grzybami, a lata bez tych z jagodami. Ciasto na pierogi przygotowuje się prosto. Jedni dodają jajko, drudzy wolą wersję bez. Ta druga metoda sprawia, że ciasto jest bardziej elastyczne. Proporcje obejmują pół kilograma mąki pszennej. Do przesianej mąki dodajemy łyżeczkę soli i stopniowo zalewamy szklanką gorącej, ale nie wrzącej wody. Delikatnie wyrabiamy składniki do momentu połączenia. Opcjonalnie do szklanki wody można dodać odrobinę masła. Czas gotowania to kilka minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Zobacz również

Cenne zwycięstwo Wisłoki w Świdniku

Cenne zwycięstwo Wisłoki w Świdniku

Biegiem na film 2024. Fantazja spotyka sport!

NOWE
Biegiem na film 2024. Fantazja spotyka sport!

Polecamy

Nie jedz ryb z Bałtyku! W naszym morzu wykryto najbardziej toksyczny metal

Nie jedz ryb z Bałtyku! W naszym morzu wykryto najbardziej toksyczny metal

Nadal zdecydował w sprawie udziału w Roland Garros

Nadal zdecydował w sprawie udziału w Roland Garros

Jak usunąć plamę z truskawek. Sprawdź, co radzi amerykańska blogerka

Jak usunąć plamę z truskawek. Sprawdź, co radzi amerykańska blogerka