MKTG SR - pasek na kartach artykułów
5 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Rosół polski...

Jak jadano w XVII wieku w Polsce? Mamy dawne receptury! [PRZEPISY]

Rosół polski

Historyczna receptura wg. interpretacji Macieja Nowickiego, szefa kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Źródło oryginalnej receptury: Stanisław Czerniecki, Compendium Ferculorum, 1682 r.

Składniki
1 ogon wołowy
1 kg kości cielęcych
1 perliczka
1 gołąb
1 kg pasternaku
3 cebule
5 wędzonych śliwek
2 cytryny
Parę gałązek rozmarynu
Sól/pieprz


Wykonanie
Ogony nacinamy nożem do kości w odstępach około 2 cm. Drób rozbieramy na części kulinarne po czym razem z kośćmi cielęcymi pieczemy w piekarniku około 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Podobnie warzywa, które pieczemy całe w tej samej temperaturze około 30 minut. Następnie całość produktów razem ze śliwkami przekładamy do garnka, zalewamy wodą, tak aby przykryć składniki i gotujemy na bardzo wolnym ogniu około 5-6 godzin pamiętając o dodaniu soli i pieprzu. Następnie przelewamy przez sito, dodajemy rozmaryn i sok z cytryn. Podajemy z natką pietruszki lub posiekaną bazylią.

Zobacz również

Wybuch w mieszkaniu w Polkowicach. W lokalu znaleziono materiały pirotechniczne

Wybuch w mieszkaniu w Polkowicach. W lokalu znaleziono materiały pirotechniczne

Opóźnienia przy budowie wielkiej inwestycji we Włostowie. Kiedy koniec prac? [FOTO]

Opóźnienia przy budowie wielkiej inwestycji we Włostowie. Kiedy koniec prac? [FOTO]

Polecamy

Takie zapisy przestaną być błędami ortograficznymi. RJP zmienia zasady ortografii

Takie zapisy przestaną być błędami ortograficznymi. RJP zmienia zasady ortografii

Brytyjczycy naprawdę chcą za to płacić. Tak pozbędą się nielegalnych imigrantów

Brytyjczycy naprawdę chcą za to płacić. Tak pozbędą się nielegalnych imigrantów

Powstaje nowy mural w centrum Białegostoku

Powstaje nowy mural w centrum Białegostoku