MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Co zrobić, żeby sernik nie opadał? Zastosuj się do naszych wskazówek, a staniesz się mistrzynią serników

Gabriela Fedyk
Gabriela Fedyk
Wideo
od 16 lat
Sernik to jedno z najpopularniejszych i najbardziej lubianych ciast. Pojawia się na naszych stołach podczas większości świąt, uroczystości czy jako niedzielny deser. Prawie każdy ma swój ulubiony sernik – królewski, wiedeński czy sernik ze złotą rosą. Zdarza się jednak, że sernik opada. Co zrobić, żeby sernik nie opadał? Poznaj sposoby na idealnie wypieczony sernik.

Spis treści

Co zrobić, żeby sernik nie opadał? 5 wskazówek na sernik bez pęknięć

Sernik może być ciastem-pułapką. Wydaje się, że to nic skomplikowanego, aż do momentu wyciągnięcia z piekarnika i… opadnięcia. Kiedy wydaje się, że pieczenie zakończyło się sukcesem, humor potrafi opaść wraz ze środkiem sernika. Co zrobić, żeby sernik po upieczeniu nie opadł? Wystarczy, że będziesz przestrzegać kilku prostych zasad, a opadający i spękany sernik nie będzie już twoim problemem.

Osoba wyciąga z piekarnika sernika
Opadający sernik i pęknięcia mogą się zdarzyć każdemu. Jak ich uniknąć? efired/Getty Images

Zobacz też: Jak uratować ciasto z zakalcem? Polecamy sprawdzone i niezawodne triki na udany wypiek. Nie każdy o tym wie

5 rad, żeby sernik nie opadł:

  1. Dbaj o odpowiednią temperaturę. Chodzi zarówno o temperaturę produktów, jak i piekarnika. Ser, masło i jajko należy wyciągnąć z lodówki odpowiednio wcześnie – powinny mieć temperaturę pokojową. Również zbyt nagrzany piekarnik może być powodem opadającego i pękającego sernika. Przed włożeniem sernika sprawdź, czy nie należy zmniejszyć temperatury piekarnika. Serniki (z pewnymi wyjątkami) najlepiej smakują pieczone w temperaturze od 150 do 180° C (najlepiej z funkcją góra-dół).
  2. Nie przesadzaj z mieszaniem ciasta. Nadmierne mieszanie może doprowadzić do wprowadzenia do ciasta zbyt dużej ilości powietrza. Po upieczeniu pęcherzyki powietrza pękają, a sernik opada i pęka. Przestań ubijać w momencie, gdy ciasto stanie się gładkie i kremowe, a nie puszyste (chyba że przepis mówi inaczej). Kluczowe jest też używanie produktów w temperaturze pokojowej.
  3. Wysmaruj formę do pieczenia tłuszczem. Natłuszczona forma do pieczenia pomoże ciastu oddzielić się od niej, gdy już ostygnie i skurczy się. Dzięki temu unikniesz rozciągnięcia i pęknięcia.
  4. Nie piecz sernika zbyt długo. Sernik drga, chlupocze i kołysze się? Wszystko w porządku. Jeżeli zbyt długo przetrzymasz sernik w piekarniku, to białka jajek rozgotują się i spowodują pęknięcia. Wyłącz już piekarnik i pozwól sernikowi „dojść”. Zatrzymane w cieście ciepło zakończy pieczenie sernika delikatnie. Pamiętaj, że ciasto może nie zastygnąć całkowicie, dopóki nie ostygnie lub nawet nie zostanie schłodzone. Możesz też skorzystać z kąpieli wodnej (jak to zrobić, przeczytasz niżej), co pomaga piec go w łagodnej, stałej temperaturze.
  5. Nie przyspieszaj studzenia. Unikaj przeciągów, gwałtownego otwierania drzwiczek czy wstawiania sernika do lodówki od razu po upieczeniu. Sernik to delikatne ciasto, dlatego nie otwieraj drzwiczek piekarnika, dopóki nie skończy się piec, a później pozwól mu całkowicie ostygnąć w temperaturze pokojowej przed włożeniem go do lodówki. Możesz też zostawić sernik w piekarniku po wyłączeniu go na kolejnych 30 minut.

PAMIĘTAJ – opadający sernik i pęknięcia mogą się zdarzyć. Nawet jeżeli zastosujesz wszystkie nasze rady, to np. przez chłodną pogodę sernik może opaść. Nie zmieni to jednak faktu, że nadal będzie pyszny i wciąż jest udany! I jak mówi moja przyjaciółka:

– Nie ma nic złego w opadniętym serniku – wymiesza się w brzuszku!

Jak zapobiec pękaniu sernika? Pieczenie sernika w kąpieli wodnej

Sernik wymaga wilgotnego pieczenia. Dzięki temu ser i jajka nie wyschną i nie rozgotują się, tworząc pęknięcia i opadanie ciasta. Pomocna może być kąpiel wodna, która sprawi, że twój sernik będzie miał luksusową teksturę. Warto poświęcić chwilę na przygotowanie jej, żeby sernik zachwycał smakiem. Metoda ta sprawdzi się przede wszystkim dla serników pieczonych w tortownicy.

Potrzebujesz:

  • tortownicę,
  • większą formę do pieczenia (może być też naczynie żaroodporne lub brytfanna),
  • papier do pieczenia,
  • folię aluminiową,
  • wodę.

Kąpiel wodna sernika – krok po kroku:

  1. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, wypuszczając go poza ranty.
  2. Brzegi formy owiń folią aluminiową, aby zabezpieczyć przed dostaniem się wody do tortownicy. Obróć ją o 90° i owiń jeszcze raz.
  3. Zagotuj wodę – potrzebny jest wrzątek.
  4. Wlej masę serową do tortownicy.
  5. Do większej formy wlej wrzątek do połowy jej wysokości.
  6. Wstaw sernik w kąpieli wodnej do piekarnika.

Sprawdź: Jak uratować zwarzony krem? Poznaj 3 niezawodne i proste metody. Z tymi trikami nikt nie zauważy, że coś poszło nie tak

Zobacz także inne przepisy na ciasta ze Strony Kuchni:

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Co zrobić, żeby sernik nie opadał? Zastosuj się do naszych wskazówek, a staniesz się mistrzynią serników - Strona Kuchni

Wróć na poranny.pl Kurier Poranny