5 z 5
Poprzednie
Przejdź na i.pl
Co zamiast pieczonego schabu na święta? Wypróbuj przepisy na pyszną kaczkę, gęś lub karkówkę. Delikatne mięso zachwyci gości
Pieczona polędwica w winie
Składniki:
- 1 kg polędwicy,
- szklanka białego, wytrawnego wina,
- 2 cebule,
- 2 łyżki masła,
- łyżka mąki,
- żółtko,
- kilka goździków,
- sok z połowy cytryny,
- pół szklanki bulionu,
- sól, pieprz.
Jak przygotować polędwicę w winie?
1. Mięso oczyściłam, natarłam solą i pieprzem, naszpikowałam goździkami, polałam sokiem z cytryny i oliwą, obłożyłam plasterkami cebuli.
2. Polędwicę piekłam w brytfance, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez godzinę.
3. Masło roztopiłam w rondelku, dodałam mąkę, wino, sól i pieprz. Zmieszałam i podgrzałam.
4. Upieczoną polędwicę pokroiłam w plastry i podałam z sosem.