MKTG SR - pasek na kartach artykułów
6 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Panierowanie, a następnie smażenie, szczególnie mięsa jest...
fot. gbh007/123RF

Cierpisz na miażdżycę lub jesteś po zawale serca? Tych produktów lepiej unikaj. Mogą zwiększyć poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi

Smażone potrawy

Panierowanie, a następnie smażenie, szczególnie mięsa jest bardzo popularne w naszej rodzimej kuchni. Panierka, składająca się zazwyczaj z bułki tartej lub płatków kukurydzianych w dużym stopniu pochłania tłuszcz, a cholesterol zawarty w mięsie pod wpływem temperatury ulega utlenieniu.

Utleniony cholesterol nasila odkładanie się blaszki miażdżycowej w tętnicach i zwiększa ryzyko zawałów oraz choroby Alzheimera.

Najlepszą obróbką termiczną wydaje się zatem gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie w piekarniku lub frytkownicy beztłuszczowej.

Zobacz również

Nie żyje kierowca auta, które zderzyło się z toyotą Sebastiena Ogiera

NOWE
Nie żyje kierowca auta, które zderzyło się z toyotą Sebastiena Ogiera

Kimchi Kura to nowa restauracja w Radomiu. Lokal oferuje dania kuchni koreańskiej

NOWE
Kimchi Kura to nowa restauracja w Radomiu. Lokal oferuje dania kuchni koreańskiej

Polecamy

Banki wyszły z lipcową ofertą lokat. Warto się skusić?

Banki wyszły z lipcową ofertą lokat. Warto się skusić?

Moje wielkie polskie wesele, czyli jak zorganizować ślub bez finansowej katastrofy?

Moje wielkie polskie wesele, czyli jak zorganizować ślub bez finansowej katastrofy?

Ważne zmiany dla turystów w Chorwacji. Wybierasz się tam samochodem? Idzie rewolucja!

Ważne zmiany dla turystów w Chorwacji. Wybierasz się tam samochodem? Idzie rewolucja!