MKTG SR - pasek na kartach artykułów
3 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Mowa tu oczywiście o wołowinie. Mimo że czerwone mięso jest...
fot. kesu87/123RF

Cierpisz na miażdżycę lub jesteś po zawale serca? Tych produktów lepiej unikaj. Mogą zwiększyć poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi

Czerwone mięso

Mowa tu oczywiście o wołowinie. Mimo że czerwone mięso jest źródłem białka, żelaza, cynku oraz witaminy B12 należy je ograniczyć, ponieważ zawiera również spore ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, co przyczynia się do wzrostu cholesterolu we krwi. Nie należy spożywać więcej niż 350-500 g czerwonego mięsa tygodniowo.

Smażenie mięsa wołowego dodatkowo zwiększa ilość nasyconych kwasów oraz kaloryczność posiłku. Warto zastąpić czerwone mięso chudymi kawałkami kurczaka, indyka lub wieprzowiny bez widocznych pasm tłuszczu.

Zobacz również

Mieszkanka Pińczowa chciała zarobić na kryptowalutach. Została oszukana

Mieszkanka Pińczowa chciała zarobić na kryptowalutach. Została oszukana

Mężczyzna przyznał się do włamania do altanki w Skarżysku

NOWE
Mężczyzna przyznał się do włamania do altanki w Skarżysku

Polecamy

Jakie ceny biletów lotniczych w sezonie wakacyjnym?

Jakie ceny biletów lotniczych w sezonie wakacyjnym?

Najnowsze dane GUS. Które kierunki były najpopularniejsze w tym roku akademickim?

Najnowsze dane GUS. Które kierunki były najpopularniejsze w tym roku akademickim?

Lubisz targi staroci? GIS ostrzega przed zagrożeniem. Pluskwy to istna plaga

Lubisz targi staroci? GIS ostrzega przed zagrożeniem. Pluskwy to istna plaga