Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
W przypadku dny moczanowej należy spożywać produkty o...
fot. Tomasz Majchrowicz/Getty Images

Cierpisz na dnę moczanową? Tego nie jedz. Te produkty zwiększają stężenie moczanów. Mogą powodować silny ból i sztywność stawów

Wywary mięsne i kostne oraz duże ilości mięsa

W przypadku dny moczanowej należy spożywać produkty o niskiej zawartości puryn. Dlatego w diecie chorego na podagrę należy ograniczyć do minimum (maksymalnie 50 g dziennie) produkty zwiększające poziom moczanów, czyli: kiełbasy, podroby, boczek i słoninę, baraninę, dziczyznę, wołowinę, tłuste kawałki wieprzowiny, a także konserwy mięsne i wywary kostne.

Można natomiast spożywać umiarkowane ilości (100 g dziennie) wędlin drobiowych, mięsa kurczaka, indyka oraz królika i kawałki wieprzowiny bez widocznych pasm tłuszczu.

Zobacz również

Świetne wyniki żużlowców Falubazu. Trzy miejsca na podium, w tym dwa zwycięstwa

Świetne wyniki żużlowców Falubazu. Trzy miejsca na podium, w tym dwa zwycięstwa

Kraków. Nocny wypadek na Wielickiej. Są ranni

Kraków. Nocny wypadek na Wielickiej. Są ranni

Polecamy

Kolejny pasjonujący etap w Giro d'Italia. Debiutanckie podium we Włoszech WIDEO

Kolejny pasjonujący etap w Giro d'Italia. Debiutanckie podium we Włoszech WIDEO

Legenda skoków narciarskich w Polsce. Zaskakujące powody wizyty?

Legenda skoków narciarskich w Polsce. Zaskakujące powody wizyty?

Nowa funkcja WhatsApp ukryje to, czego nie chcesz

Nowa funkcja WhatsApp ukryje to, czego nie chcesz